Annons

Per Gudmundson:Säg mig vad du tycker om Palestina

Idag föredrog utrikesminister Margot Wallström (S) regeringens utrikesdeklaration. Dagen kom dock till stor del att handla om Liberalerna.
Idag föredrog utrikesminister Margot Wallström (S) regeringens utrikesdeklaration. Dagen kom dock till stor del att handla om Liberalerna. Foto: Naina Helen Jåma/TT
Under strecket
Publicerad

Ledare | Utrikesdeklarationen

Liberalerna och deras riksdagsman Fredrik Malm lyckades med ett enkelt handgrepp sno åt sig initiativet. Så kan man kanske sammanfatta förloppet.

Den utrikespolitiska debatten, som hölls idag och som egentligen skulle ha handlat om utrikesminister Margot Wallströms utrikesdeklaration, är traditionellt mer en spegelbild av svensk mentalitet än av omvärlden. Även den som har en dimmig föreställning om världen, men som känner det svenska kynnet väl, kan komma relativt långt.

Malm behärskar både och, ska tilläggas. Han är utrikespolitisk talesman, eller talesperson som det heter i Liberalerna, och dessutom mer kunnig än genomsnittet. Malm gick till offensiv redan på tisdagen. Då deklarerade han och Liberalerna att Sverige bör flytta ambassaden i Israel till Jerusalem.

Man kan tycka att placeringen av en kontorsfastighet inte borde spela roll. Men eftersom Israel och Palestina utgör politisk projektionsyta för hela väst- och arabvärlden, så är det storpolitik.

I synnerhet i Sverige är Israel/Palestina en brännande fråga. Oklart varför. Det finns drivor av konflikter därute i världen. Indien/Pakistan och de svårlösta frågorna i Kashmir är en. Nord- och Sydkorea en annan. Kina och Taiwan. Somalia och Somaliland. Etiopien och Eritrea. Ryssland och alla dess grannar. Man kan räkna upp kandidater hela dagen, men Sverige har valt. Det är Palestina som är vattendelaren.

Annons
Annons

Säg mig vad du tycker om Palestina och jag ska säga dig vilket parti du röstar på.

Denna fixering drog regeringen Löfven 1 nytta av redan vid tillträdet 2014, då man förklarade att Sverige ämnade erkänna statsbildningen Palestina. Plötsligt mobiliserade man hela vänsterblocket inför en annars ganska ljummen koalitionsregering.

Nyttan för palestinierna har varit tämligen begränsad. De styrs fortfarande av samma genomkorrumperade garnityr, och har inte kommit en millimeter närmare nationellt självbestämmande. Något konfliktlösande genombrott kom inte efter regeringens erkännande. För Sverige var erkännandet direkt skadligt. Vi bröt den EU-gemensamma linjen, och tillfogade oss själva trovärdighetsproblem gentemot våra samarbetspartners. Dessutom djupfrystes förbindelserna med Israel. Men inrikespolitiskt var det mumma för en vänster i behov av enighet.

Liberalerna behöver också profilfrågor. I partiets valanalys, som kom häromdagen, konstaterar Liberalerna att partiet behärskar frågor som återfinns på den ekonomiska höger/vänster-skalan men saknar förmåga att positionera sig på gal/tan-skalan mellan liberalt och traditionalistiskt.

Inget kan då vara bättre än Israel/Palestina.

När USA:s president Donald Trump – urtypen för tan – uttalade att man skulle flytta ambassaden till Jerusalem väckte det ett ramaskri bland motståndare över hela världen. När Liberalerna placerar sig på samma position väcker man i alla fall socialdemokratins utrikespolitiska aristokrati från sin middagslur.

Så kan man på ett kostnadseffektivt sätt särskilja sig från regeringsunderlaget.

Det här nyhetsdygnet skulle ha varit Margot Wallströms. Nu blev det till stor del Fredrik Malms.

Det är skickligt spelat. Det klarar man bara av om man tillfullo begriper de mekanismer som styr den svenska journalistkårens nyhetsvärdering, den socialdemokratiska utrikespolitikens inrikespolitiska natur samt Liberalernas historia.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons