Annons

Sagoslott och palmer – så nås Europas pärlor med tåg

Tågreseexperten Maria Unde Westerberg tipsar om sina europeiska favoritsträckor.
Tågreseexperten Maria Unde Westerberg tipsar om sina europeiska favoritsträckor.

Intresset för att semestra med tåg i sommar är stort, men för att semestern ska gå som på räls gäller det att veta vilka resmål som passar med tåg.

– Man får tänka om från gamla vanliga Kanarieöarna, säger Susanna Elfors, van tågsemestrare.

Under strecket
Publicerad

Det finns bra tågförbindelser i princip från Marseille till Italien.

Foto: Kristina SvenssonBild 1 av 3

Totalt ingår 55 tunnlar och 196 broar i Bernina Express.

Foto: Kristina SvenssonBild 2 av 3
Bild 3 av 3

Sol & bad, äventyr, storstadsshopping eller barnvänligt. Oavsett vad man söker på semestern går det att ta sig dit med tåg – men det är inte säkert att samma resmål som passar en flygsemester också är smidiga att ta sig till med tåg.

En bra kompromiss mellan sydliga breddgrader och överkomliga restider är södra Frankrike och norra Italien.

– Där finns sol, hav, berg, mat, kultur, allt man behöver, säger Maria Unde Westerberg. Hon är en van tågsemestrare, och skriver just nu en bok om tågresor till södra Frankrike under namnet ”Rivieran inom räckhåll”, tillsammans med Kristina Svensson som bloggar därifrån.

Den snabbaste vägen till södra Frankrike eller norra Italien går via Köpenhamn till Hamburg, och sedan med nattåg till Paris. Därifrån går snabbtåg genom Frankrike. Dock är nattågen ofta fullbokade flera månader i förväg – nu är sommarens resor med nattåg Hamburg – Paris i stort sett utsålda.

Ett annat alternativ är då en långsammare men häftigare tågresa genom Centraleuropa.

– I Tyskland finns en fantastiskt fin sträcka mellan Koblenz och Mainz. Det är en omväg, men med sagoslott och vinodlingar runt järnvägen är det väl värt det, säger Maria Unde Westerberg.

Annons
Annons

Det finns bra tågförbindelser i princip från Marseille till Italien.

Foto: Kristina SvenssonBild 1 av 1

Väl på plats på franska Rivieran vill hon tipsa om två personliga tågfavoriter – den första är en dold bergspärla.

– På gränsen mellan Frankrike och Italien går en järnväg i bergen, på samma sträcka som de gamla salthandlarna tog. Ta tåget från Nice via Breil-Sur-Roya till byn Saorge, det är en av de vackraste och bäst bevarade medeltidsbyarna i Europa – som dessutom få känner till, säger Maria Unde Westerberg.

Det finns bra tågförbindelser i princip från Marseille till Italien.
Det finns bra tågförbindelser i princip från Marseille till Italien. Foto: Kristina Svensson

Den andra tågupplevelsen längs Rivieran man inte får missa är att åka längs med havet.

– Det går fantastiska tåg nedanför bergen, med utsikt över palmer och blått hav. Ta tåget, gå ner till stranden och ta en lunch i solen vid havet – det minns man för alltid, säger Maria Unde Westerberg.

Susanna Elfors, författare till boken Tågsemester och grundare av en grupp på Facebook med samma namn, vill också rekommendera norra Italien.

– Ett populärt resmål som passar att ta sig med tåg är Gardasjön, som är känt både för sin vackra natur och bra bad, säger hon.

Hon menar även att många länder i östra Europa passar bra för en tågsemester.

– Till exempel är järnvägen i Ryssland bra, men man får ta Finlandsfärjan dit. En annan favorit är Slovenien, ett vackert land med både kust, berg och sjöar, och bra tågförbindelser, säger Susanna Elfors.

Annons
Annons

Totalt ingår 55 tunnlar och 196 broar i Bernina Express.

Foto: Kristina SvenssonBild 1 av 2
Bild 2 av 2

Med en tågresa är det inte bara slutdestinationen som man bör fundera kring – utan även vägen dit. Vissa sträckor är nämligen extra sevärda. En av de mest kända är Bernina Express, som går från schweiziska Chur via St Moritz till Tirano i Italien.

– Bernina Express är alla berg-och-dalbanors moder. Det är väldigt branta stigningar som man försökt lösa med serpentiner och tunnlar. Utanför tågfönstret ligger bergen och glaciärerna, berättar Maria Unde Westerberg.

Totalt ingår 55 tunnlar och 196 broar i Bernina Express.
Totalt ingår 55 tunnlar och 196 broar i Bernina Express. Foto: Kristina Svensson

Men man behöver inte åka så långt för att se spektakulära vyer från tågfönstret.

– En personlig favorit är tåget från Abisko till Narvik, genom den norska och svenska fjällvärden. Det är väldigt fin natur där, och går att åka från Stockholm på morgonen och komma fram vid lunch nästa dag, säger Susanna Elfors.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons