Annons

Expert: ”Sahlin hade kunnat bli minister igen”

Om den senaste skandalen inte hade ägt rum, hade Mona Sahlin (S) kunnat bli minister igen då? Experterna är oense.

– Opinionsmässigt vore det möjligt, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Bedömarna är oense om Mona Sahlin hade kunnat bli minister vid en regeringsombildning.

Foto: Ulf PalmBild 1 av 1

Bedömarna är oense om Mona Sahlin hade kunnat bli minister vid en regeringsombildning.

Foto: Ulf PalmBild 1 av 1
Bedömarna är oense om Mona Sahlin hade kunnat bli minister vid en regeringsombildning.
Bedömarna är oense om Mona Sahlin hade kunnat bli minister vid en regeringsombildning. Foto: Ulf Palm

Mona Sahlins karriär i offentligheten anses av visa bedömare vara slut i och med den nya skandalen kring hennes tidigare livvakt. Men Sahlin anses samtidigt ha gjort ett gott arbete som samordnare mot våldsbejakande extremism, och frågan är vad det är för framtida arbete som nu grusats.

Det har länge diskuterats huruvida statsminister Stefan Löven skulle göra en regeringsombildning. När SvD ringer olika bedömare för att fråga om Mona Sahlin hade kunnat bli minister igen blir svaren både ja och nej.

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare med koppling till Socialdemokraterna, svarar nej.

– Skulle Löfven göra om regeringen så vore det för att den ska kännas ny, och Mona Sahlin är inte ny.

Hon stöter helt enkelt bort de väljare som Socialdemokraterna försöker vinna tillbaka.

Annons
Annons

**Men har hon inte gjort bra ifrån sig som samordnare mot våldsbejakande extremism? **

– Jo, men även hon gör bra ifrån sig och många gillar henne motsvaras det gott och väl av alla som är förbannade på henne. Hon är en person som polariserar och hon hade påmint om det gamla. Hon stöter helt enkelt bort de väljare som Socialdemokraterna försöker vinna tillbaka.

Vilka väljare är det?

– Väljare som är kritiska till den senaste tidens stora flyktinginvandring. Nu försöker Socialdemokraterna vinna tillbaka arbetarklassen genom att tydligt tala om den svenska modellen, säger Stig-Björn Ljunggren.

En bedömare som svarar ja på frågan om Mona Sahlin hade kunnat bli minister igen, om inte den senaste affären briserat, är Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

– Rent spontant skulle det vara möjligt. Hon har mycket motstånd men också mycket entusiasm. Rent opinionsmässigt vore det möjligt.

Hur menar du då?

– Det hon har återkommit i sin roll som samordnare mot våldsbejakande extremism och där har hon varit profilerad i debatten. Men hon har ett bagage, både från Toblerone-skandalen och som partiledare. Men jag tror ändå att det hade varit möjligt, säger Sjörén.

Har det inte att göra med Socialdemokraterna finns det heller ingen anledning att kommentera.

Alltsedan skandalen briserade har det varit mycket tyst från ledande Socialdemokrater. Toivo Sjörén tolkar det som att man inte vill att de senaste turerna ska belasta partier. Han betonar att Sahlin utsågs av den tidigare borgerliga regeringen.

– Mona Sahlin har ett ansvar som tjänsteman men men hon är inte partiföreträdare i dag. Har det inte att göra med Socialdemokraterna att göra finns det heller ingen anledning att kommentera.

Martin Klepke, politisk redaktör på LO:s tidning Arbetet, tror inte att Sahlin hade varit möjlig som minister.

– Det skulle inte ha fungerat bra, vare sig inom partiet eller i svensk politik. Hon lyckades inte ena partiet som ledare och hon lyckades inte heller i den politiska vardagen i konflikterna med Alliansen, säger Martin Klepke.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons