Annons

”Säkerhetsläget är djupt oroande”

Nato håller på tisdagen krismöte med anledning av Turkiets tvåfrontskrig med IS och PKK. Utrikesminister Margot Wallström beskriver säkerhetsläget som djupt oroande.

– Sverige uppmanar Turkiet och PKK att värna vapenvilan och att snarast återgå till fredssamtalen, säger Wallström i en kommentar till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) och ett turkiskt stridsplan som lyfter från basen Incirlik i Turkiet.

Foto: TTBild 1 av 2

EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Foto: Stringer / TTBild 2 av 2

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) och ett turkiskt stridsplan som lyfter från basen Incirlik i Turkiet.

Foto: TTBild 1 av 1
Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) och ett turkiskt stridsplan som lyfter från basen Incirlik i Turkiet.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) och ett turkiskt stridsplan som lyfter från basen Incirlik i Turkiet. Foto: TT

Efter bombdådet i turkiska Suruç för en dryg vecka sedan – cirka en mil från den omstridda, syriska gränsstaden Kobane – har Turkiet trappat upp sin militära aktivitet i grannländerna. För det första med flyganfall mot Islamiska staten (IS) i Syrien. För det andra mot den kurdiska gerillan PKK:s baser i norra delarna av Irak.

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger till SvD att det upptrappade våldet i och kring Turkiet är "djupt oroande".

– Sverige fördömer återigen attacken mot oskyldiga civila i Suruҫ i förra veckan, vilket även var ett angrepp på det humanitära ansvar Turkiet och dess folk tagit gentemot flyktingar från Syrien, säger Wallström.

Hon påpekar samtidigt att Turkiet är en viktig partner för EU i kampen mot terrorism och extremism.

Annons
Annons

Sverige understryker dock vikten av att skydda civila och behovet av proportionalitet i insatserna.

– Det är välkommet med tydligare agerande från turkisk sida i genomförandet av nödvändiga åtgärder mot ISIL. Sverige understryker dock vikten av att skydda civila och behovet av proportionalitet i insatserna, säger Wallström.

Turkiet har kritiserats, framför allt från amerikanskt håll, för att inte ha deltagit i striderna mot IS. Samtidigt har landet uppmuntrats i den fredsprocess med PKK som drivits framåt under vapenvila sedan 2013.

När Turkiet nu deltar i väpnad konflikt på bägge fronter är reaktionerna skilda.

Flera Nato-länder har visat förståelse för den brutna vapenvilan med kurderna. Men Margot Wallström säger till SvD att störningar i fredsprocessen med PKK inte gynnar regionen.

– Sverige uppmanar Turkiet och PKK att värna vapenvilan och att snarast återgå till fredssamtalen. En avstannad fredsprocess i Turkiet riskerar att ytterligare försämra stabiliteten i regionen.

Tisdagens krismöte med Nato kommer på turkisk begäran och alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg varnar Turkiet för att ”bränna broar” med kurderna.

– Turkiet har rätt att försvara sig mot terrorangrepp, men det är viktigt att tilltagen de verkställer är proportionerliga och inte bidrar till att på onödigt sätt trappa upp konflikten, säger han till NRK.

PKK är terroriststämplat av USA sedan 1997 och landet har konstaterat att de anser Turkiet ha rätt att agera mot terrormål.

Av länderna inom EU är det fem som officiellt betraktar PKK som en terrororganisation: Tyskland, Frankrike, Spanien, Österrike och Nederländerna.

Annons
Annons

EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Foto: Stringer / TTBild 1 av 1
EU:s utrikeschef Federica Mogherini.
EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Foto: Stringer / TT

EU:s utrikeschef Federica Mogherini klargjorde dock var unionen stod i ett skriftligt meddelande på måndagen. Hon har också talat med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu och underströk att hon stödjer insatserna mot IS – men påpekar vikten av en samtalsprocess med det kurdiska folket.

”Terroristgrupper ska inte få förstöra fredsprocessen och vapenvilan måste upprätthållas. Alla åtgärder som vidtas bör undvika risken för att äventyra vapenvilan”, skriver Mogherini.

Det är svårt att tänka sig att Nato skulle fördöma det Turkiet gör.

Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, tror att Turkiet har en god förhandlingssits. Deras deltagande – och tillgången till den turkiska flygbasen Incirlik – är viktiga i kampen mot IS.

– Det verkar vara en överenskommelse underhand, där turkarna också vill ha möjlighet att slå mot kurderna, som de anser är det kanske större hotet mot turkisk säkerhet, säger han till SvD.

Hallenberg ser följande scenario framför sig på tisdagens Nato-möte:

– Det är svårt att tänka sig att Nato skulle fördöma det Turkiet gör, när de tycker att IS är en svår motståndare och de får bättre möjligheter att bekämpa dem. Det man kan se är att Turkiet får beröm för agerandet mot IS och åtminstone förståelse för agerandet mot PKK.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons