Annons

Säkerhetsrådgivaren får sparken av Trump

John Bolton tvingas bort.
John Bolton tvingas bort. Foto: Evan Vucci/AP

USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton får sparken, meddelar USA:s president Donald Trump på Twitter.

Under strecket
Publicerad

”Jag informerade John Bolton i går kväll att hans tjänster inte längre behövs i Vita huset. Jag var djupt oenig med flera av hans förslag, precis som många andra i administrationen”, skriver han på plattformen.

John Bolton är känd som en utrikespolitisk hök, som ser Iran och Nordkorea som fundamentala hot för respektive geopolitiska områden.

Framför allt har han varit en stark motståndare mot Iran och har sagt att han vill störta styret i den shiamuslimska republiken.

New York Times skriver att meningsskiljaktigheterna bland annat består i att Trump inte har något större intresse av att lägga sig i konflikter i andra världsdelar, medan Bolton står för en mer interventionistisk hållning. Under det senaste G7-mötet sade presidenten att han inte vill avsätta regimen i Teheran.

Donald Trump skulle ha deltagit i fredssamtal med afghanska talibaner och Afghanistans president Ashraf Ghani i USA i söndags, men ställde in samtalet samma dag efter att en blodig attack inträffat i Kabul.

The Guardian skriver att det förekommit uppgifter om att Bolton motsatte sig fredssamtalet – och att det skulle ha varit en anledning till avskedningen. Enligt tidningen har Bolton kontaktat flera reportrar för att upplysa om att han inte blivit sparkad utan att han slutat frivilligt.

På Twitter skriver Bolton att han erbjöd att säga upp sig i går men att Trump ska ha sagt ”vi pratar om det i morgon”.

Efter reklamen visas:
Trump ger Bolton sparken
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons