Annons

Salisbury-misstänkts identitet uppges avslöjad

De misstänkta ryska agenterna Anatolij Tjepiga (till vänster) och "Aleksandr Petrov" i en intervju med den ryska statliga internationella propagandakanalen RT. Arkivbild.
De misstänkta ryska agenterna Anatolij Tjepiga (till vänster) och "Aleksandr Petrov" i en intervju med den ryska statliga internationella propagandakanalen RT. Arkivbild. Foto: RT channel/AP/TT

Den riktiga identiteten på en av de två män som Storbritannien pekar ut som skyldiga för nervgiftattacken i Salisbury uppges vara avslöjad. Ruslan Bosjirov är egentligen överste Anatolij Tjepiga.

Under strecket
TT
Publicerad

Den misstänkte man som tidigare gått under namnet Ruslan Bosjirov heter egentligen Anatolij Tjepiga och är en rikligt dekorerad överste i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, rapporterar BBC och Daily Post.

Uppgifterna kommer från en artikel publicerad av den undersökande journalistgruppen Bellingcat. Samma grupp har tidigare gått ut med information om att männen är GRU-agenter. Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson bekräftar uppgifterna i ett Twitterinlägg.

Enligt Bellingcat ska Tjepiga ha fått sin nya identitet någon gång mellan 2003 och 2010. Under en hemlig ceremoni 2014 tilldelades han Rysslands främsta statsutmärkelse – Hjälte av den ryska federationen – för att ha "genomfört ett fredsbevarande uppdrag".

Journalistgruppen säger att tidpunkten för utmärkelsen är bevis på att det "fredsbevarande uppdrag" som åsyftas ska ha ägt rum i östra Ukraina, som var det område under 2014 där Ryssland bedrev hemliga militära operationer.

"Upptäckten belyser omfattningen av ansträngning - och den diplomatiska risk - som Ryssland har vidtagit för att skydda agenternas identiteter", skriver Bellingcat.

Ryssland nekar konsekvent till all inblandning i mordförsöket den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury. Och de två misstänkta männen hävdar att de besökte Salisbury som turister.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons