Annons

Salvini ryter till om migrantbåt

Den italienska icke-statliga organisationen Mediterraneas räddningsfartyg Alex.
Den italienska icke-statliga organisationen Mediterraneas räddningsfartyg Alex. Foto: Elio Desiderio/AP/TT

Italiens inrikesminister Matteo Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega, säger att Italien inte kommer att vika sig för utpressning, sedan en andra båt med migranter ombord under kort tid lagt till i Lampedusas hamn.

Under strecket
TT
Publicerad

"Jag stödjer inte människor som ignorerar italienska lagar och hjälper människosmugglare att kliva av", säger han i ett uttalande på Twitter, och tillägger att väpnade styrkor är beredda att ingripa.

Besättningen på segelbåten Alex med 41 migranter ombord som räddats utanför Libyens kust tackade nej till ett erbjudande från Malta att gå i land där, eftersom den 15 timmar långa seglatsen bedömdes skulle vara för lång och farlig.

I stället lade Alex till vid samma pir i Lampedusa som fartyget Sea Watch 3 tidigare i veckan. Sea Watch trängde sig förbi ett italienskt fartyg i hamnen för att låta 40 migranter kliva i land.

Salvini, som har stängt de italienska hamnarna för privata räddningsfartyg, hävdar att Alex erbjudits mat, mediciner och 400 liter vatten till migranterna, men att Mediterranea vägrat ta emot förnödenheterna för att kunna utlysa nödläge och få lägga till i Lampedusa.

Enligt Salvini kommer Lega att föreslå lagskräpningar med bötesstraff på uppemot 1 miljon euro för hjälporganisationer, och förslag som gör det enklare att beslagta farkoster.

Alex drivs av den icke-statliga organisationen Mediterranea, vars talesperson Alessandra Sciurba säger att hon skäms över det faktum att poliser stod och väntade på Alex när den lade till.

"Men min stora glädje nu är att de här människorna är säkra", säger hon om migranterna ombord.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons