Annons

Janerik Larsson:Samarbetade Trump med Ryssland 2016?

Kushner till höger
Kushner till höger Foto: Pablo Martinez Monsivais
Under strecket
Publicerad

Kl 22 ikväll sänder TV2 en amerikansk dokumentär som på SVTs hemsida beskrivs så här:

Snaran dras åt kring Donald Trump. I mer än ett år har den särskilde utredaren Robert Mueller synat den amerikanske presidenten och hans närmaste krets. Trump har slagit tillbaka och kallar utredningen en häxjakt. Frågan kvarstår: var presidentvalskampanjen 2016 i maskopi med Ryssland eller inte? Med ett osäkert kongressval som närmar sig och en Rysslandsutredning som går mot sitt slut laddar Donald Trump och hans motståndare för den sista striden.

Jag har inte sett dokumentären men det är högst tveksamt om teorin om maskopi med Ryssland kommer att leda till presidentens fall. Så någon snara är sannolikt inte på väg att dras åt och någon sista strid handlar det inte om.

En betydligt mera realistisk bild av vad som hände under presidentvalskampanjen 2016 gavs i en artikel i Foreign Policy den 31 juli förra året.

Jared Kushner, presidentens svärson, sa då inför en grupp medarbetare i kongressen bl a detta:

“They thought we colluded, but we couldn’t even collude with our local offices.”

Annons
Annons

”De (som kritiserar Trump) tror vi samarbetade (med ryssarna) men vi klarade inte ens av att samarbeta med kampanjens lokalkontor.”

Den helt kaotiska kampanjen har beskrivits också av andra på samma sätt.

Jag skrev nyligen om Michael Lewis nya bok om maktskiftet 2017 och gav här en mera detaljerad bild av boken.

Jag skrev där bl a:

Ända sedan resultatet av det amerikanska presidentvalet i november 2016 stod klart har president Donald Trump fört en intensiv kamp för att betona att hans valseger var legitim.

Han hävdade att det faktum att hans motkandidat, Hillary Clinton, fått 2,9 miljoner fler röster berodde på valfusk, på att icke röstberättigade deltagit i valet. Han tillsatte en kommission som skulle utreda saken, men den lades sedan ned. Det finns inget att utreda. Det amerikanska valsystemet är förvisso verkligen inget föredöme men några 2,9 miljoner falska röster finns inte på kartan.

Mest energi har presidenten ägnat sig åt att bekämpa den utredning ledd av den tidigare FBI-chefen Robert Mueller som granskar den ryska inblandningen i själva valkampanjen. "Fake news" som Trump säger.

Hittills finns det inget som pekar på något organiserat samarbete mellan Trump-kampanjen och ryska intressen. Det allra mesta som är känt om Trumps valkampanj handlar om en nästan ofattbart inkompetent skött kampanj vilket leder till känslan att något sofistikerat samarbetsprojekt knappast vore möjligt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons