Annons

Sambons rätt till bostaden går före barnens arv

Upprätta omgående ett samboavtal och se över ditt testamente. Det rådet ger advokat Caroline Elander Knip till dagens frågeställare.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Fråga: För några år sedan flyttade jag och min sambo till ny bostadsrätt. Jag står själv helt för bostaden och endast jag har skrivit under samtliga handlingar.

För en tid sedan undertecknade jag ett testamente som ger mina två barn – jag har inga barn med min nuvarande sambo – och min sambo lika mycket av min totala förmögenhet vid min bortgång.

Går sambolagen före mitt testamente eller gäller fördelningen av arvet enligt ovan?

Din sambo kommer att få mer av dina tillgångar än dina barn. Hälften av bostadsrätten i bodelning och en tredjedel av övriga tillgångar i arv.

Caroline Elander Knip: Enligt sambolagen ska sambor, när ett samboförhållande upphör på grund av separation eller dödsfall, genom bodelning dela på den så kallade samboegendomen. Med det menas bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk. Detta är huvudregeln enligt lagen och gäller alla som inte har avtalat bort bodelningsregeln genom ett samboavtal.

Annons
Annons

Upphör ett samboförhållande på grund av dödsfall sker fördelningen av arvet i enlighet med lag eller ett eventuellt testamente först efter att bodelning har skett. Bodelning och arvskifte är två separata fördelningar som följer olika lagregler.

Jag uppfattar din fråga som att du och din sambo inte har något samboavtal som säger att sambolagens regler om bodelning inte ska gälla. Detta medför att din bostadsrätt, även fast du var den som betalade och även fast det är du som står på köpekontraktet, med största sannolikhet utgör samboegendom. Alltså ska den delas lika mellan dig och din sambo för det fall ni separerar eller om någon av er dör.

Efter att ha erhållit hälften av din bostadsrätt enligt ovan ska din sambo tilldelas en tredjedel av dina övriga tillgångar, detta enligt hur du återgett innehållet i ditt testamente.

Detta ger resultatet att din sambo kommer att få mer av dina tillgångar än dina barn. Hälften av bostadsrätten i bodelning och en tredjedel av övriga tillgångar i arv. Om detta inte är avsikten rekommenderar jag dig att omgående upprätta ett samboavtal och se över ditt testamente.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons