Annons

”Samma upplevelse i mobilen som i datorn”

Spelindustrin har drivit teknikutvecklingen på en rad områden.
Spelindustrin har drivit teknikutvecklingen på en rad områden. Foto: Mehdi Chebil / Polaris Images

Med 5G kan mobilen bli lika kraftfull som din laptop eller speldator. Det hoppas det svenska företaget Resolution Games som nu satsar på spel speciellt utvecklade för det supersnabba mobilnätet.

Under strecket
Publicerad

Bild från tv-spelet Glimt.

Foto: Resolution Games

Tommy Palm, vd Resolution Games.

Foto: Emma-Sofia Olsson

E-sport drar ofta tusentals åskådare till sina liveevent.

Foto: Mary Altaffer / TT

Bild från tv-spelet Glimt.

Foto: Resolution Games
5G och framtidens nätFölj ämneFöljer ämne
Presenteras av Tele2i

Det finns en anledning att spel i mobiltelefonen fortfarande är mycket enklare än de som skapats för spelkonsoler eller persondatorer.

Utvecklarna måste ta hänsyn till att mobilerna har mindre skärmar, långsammare processorer och långsammare uppkoppling.

Men den nya mobilstandarden 5G, som precis smyglanserats i Sverige, kommer på sikt att göra det möjligt att ha samma upplevelse oavsett om man spelar på en mobil eller spelkonsol i vardagsrummet.

Stockholmsbaserade Resolution Games satsar stort på framtidens mobilplattformar. Företaget har bland annat skapat en version av finska Angry Birds anpassat för speciella VR-glasögon, som skapar illusionen att spelaren befinner sig inne i spelet.

Bild från tv-spelet Glimt.
Bild från tv-spelet Glimt. Foto: Resolution Games

Företaget planerar nu att lansera en version av spelet Blaston anpassat för 5G. Vd Tommy Palm konstaterar att det varit svårt att skapa en riktigt bra spelupplevelse i mobilen med dagens 4G-nätverk.

Annons
Annons

Tommy Palm, vd Resolution Games.

Foto: Emma-Sofia Olsson

E-sport drar ofta tusentals åskådare till sina liveevent.

Foto: Mary Altaffer / TT

– Om du jämför 5G med dagens 4G har den nya tekniken tre stora fördelar. Nätet kan hantera många fler samtidiga användare, uppkopplingarna är mer tillförlitliga och fördröjningen är kortare, berättar han.

– Med 5G kommer vi att kunna erbjuda samma upplevelse i mobilen som du har med din dator hemma.

I ett 4G-nätverk kommer data i värsta fall att komma fram till mobilen med flera tiondels sekunders fördröjning. Tommy Palm säger att spelupplevelsen i allt från bilspel till actionspel kan förstöras totalt om fördröjningen är för stor.

– Tänk att du kör bil i ett spel, men du ser var du befann dig för några tiondels sekunder sedan. Du kommer ganska snart att krocka. Och om du spelar ett actionspel vill du se var din motståndare är just nu, inte var han eller hon var för en sekund sedan.

Tommy Palm, vd Resolution Games.
Tommy Palm, vd Resolution Games. Foto: Emma-Sofia Olsson

Gaming har blivit en miljardindustri. I e-sport spelar de skickligaste inför publik och allt mer försöker arrangörerna involvera publiken som använder sina mobiler.

Tommy Palm anser att 5G kommer att göra helt nya upplevelser möjliga tack vare att tekniken är både snabbare och mer stabil.

– Om du spelar inför tusentals människor och har en prissumma på en miljon kronor är det oerhört viktigt att inte internet går ner eller plötsligt hackar.

Spelindustrin har drivit teknikutvecklingen på en rad andra områden, men Tommy Palm tror att 5G kombinerat med Augmented Reality (AR) och Virtual reality (VR) kommer att få en rad andra användningsområden.

– Ska en kirurg operera en patient på distans måste du veta med 100 procent säkerhet att nätet inte går ner, säger han och fortsätter:

– Jag tror att vi kommer att få se helt nya tillämpningar för utbildning och videokonferenser. Tänk dig att vi kan se varandra i 3D som om vi satt i samma rum, istället för som nu på platta skärmar.

E-sport drar ofta tusentals åskådare till sina liveevent.
E-sport drar ofta tusentals åskådare till sina liveevent. Foto: Mary Altaffer / TT
Annons
Annons
5G och framtidens nät presenteras av Tele2

Till 5G och framtidens nät
Annons
Annons
Annons