Annons

Handelsbanken ska spara stort – avvecklar kontor

Handelsbankens vd och koncernchef Carina Åkerström. Arkivbild.
Handelsbankens vd och koncernchef Carina Åkerström. Arkivbild. Foto: Magnus Andersson/TT

Handelsbanken ska genomföra ett stort sparprogram med målet att sänka den årliga kostnadsnivån med cirka 1,5 miljarder kronor. De första effekterna räknar banken med att få under 2020.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Resultatet för tredje kvartalet belastas av en omstruktureringskostnad, en reservation, på 900 miljoner kronor.

Summan avser kostnader för avveckling av kontor utanför hemmamarknaden, vissa produktområden och för att hantera uppsägningar, uppger banken i rapporten.

Handelsbanken har genomfört en översyn av sin geografiska närvaro och fattat beslut om att avveckla sin verksamhet i Asien samt i Tyskland. Sedan tidigare har man beslutat att lägga ner verksamheten i Baltikum och Polen. Närvaron utanför hemmamarknaden koncentreras till New York och Luxemburg.

"Beslut har också fattats om att reducera de delar av erbjudandet som inte bedöms stödja kärnaffären", står det i rapporten.

Den fulla effekten av besparingarna räknar banken ska varar slutförda 2022.

Rörelsevinsten under kvartalet landade på 4 641 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 5 344 miljoner kronor motsvarande period förra året.

Analytiker hade i snitt räknat med en rörelsevinst på 5,67 miljarder kronor, enligt en Reutersenkät.

Räntenettot steg till 8 047 miljoner kronor under tredje kvartalet, från 7 862 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Provisionsnettot ökade till 2 724 miljoner kronor från 2 624 miljoner kronor.

Totalt uppgick intäkterna till 11 113 miljoner kronor, jämfört med 10 728 miljoner kronor motsvarande period året före.

Kostnaderna steg till 6 282 miljoner kronor, från 5 156 miljoner kronor. Kreditförlusterna minskade till 192 miljoner kronor, jämfört med 230 miljoner kronor under tredje kvartalet 2018.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons