Annons

Hovet: Kungen vill inte ha information via medier

Kungen hade under fredagsförmiddagen ett möte med Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson nu på morgonen. Enligt Hovet beror det på att kungen informerades om det som hände via medier.

– Kungen vill inte ha information via medier utan direktinformation från Svenska Akademien. Det åligger också Svenska Akademien att informera högste beskyddaren när det är viktiga frågor och händelser i Akademien, säger Hovets informationschef Margareta Thorgren.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Anders Olsson och Kungen.

Foto: TT
Efter reklamen visas:
Kungen i möte med Akademien

Beslutet att Sara Danius och Katarina Frostenson ska lämna arbetet i Svenska Akademien kom efter ett samtal med kungen. Det säger tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson i Sveriges Radios Ekot. Enligt Olsson träffades han och kungen i tisdags.

– Jag vill inte säga att det var kungens råd, men det var samtalet med kungen som ledde fram till det här. Vi delade samma analys, säger han till P1 Morgon.

Enligt Olsson fanns två stora problem i Akademien som överskuggade allt annat under hösten och vintern, dels "Frostensonproblemet" och hennes koppling till den så kallade kulturprofilen, dels det stora förtroendeproblemet som rörde den ständige sekreteraren Sara Danius.

– Det var för dålig kontakt mellan ledningen och ledamöterna, beslut förankrades dåligt, säger Olsson.

Missnöjet med Sara Danius ledarstil sträcker sig långt tillbaka i tiden, säger Anders Olsson, som trätt in som tillfällig ständig sekreterare i Svenska Akademien efter Danius avgång.

– Förtroendekrisen går mycket längre tillbaka än vi kan överblicka nu, säger han till TT.

Annons
Annons

Anders Olsson och Kungen.

Foto: TT

TT: Vad handlar förtroendekrisen om?

– Hon har alltså inte kommunicerat med oss ledamöter. Hon har inte pratat med oss över huvud taget nästan. Hon har också tagit beslut som inte har haft förankring i Akademien, det har varit allvarliga brister under hela våren i hennes maktutövning, säger Anders Olsson.

Anders Olsson, tar alltså tillfälligt över efter Sara Danius, som avgick på torsdagskvällen. Olsson, på stol nummer 4, är litteraturhistoriker och författare. Han valdes in 2008.

Olsson har ett nytt sammanträffande med kungen under fredagsförmiddagen.

Anders Olsson och Kungen.
Anders Olsson och Kungen. Foto: TT

– Vår beskyddare är viktig i den här svåra processen. Alla goda krafter måste hjälpa till för att vi ska kunna bygga ihop oss igen, säger Anders Olsson. Kungen disponerar stadgarna för Svenska Akademien.

Hovets informationsavdelning har publicerat ett uttalande om kungens roll i den pågående turbulensen inom Svenska Akademien och om den skyldighet som Akademien har att hålla sin beskyddare informerad om vad som händer:

”Som Svenska Akademiens beskyddare ska Kungen hållas informerad om viktiga händelser i Akademien. Kungen har under senare tid varit oroad över Akademiens oförmåga att fungera och har därför haft informationsmöten med företrädare för Akademien, Sara Danius och Anders Olsson.

Annons
Annons

Kungen har inte varit delaktig i de interna beslut i Akademien som lett fram till gårdagens aviserade avgångar.

Som tidigare meddelats sker nu en översyn gällande kompletteringar av Akademiens stadgar. Denna rör bland annat möjligheten för ledamöter som så önskar att permanent utträda ur Akademien.

Det är Kungens förhoppning att Akademien så snart som möjligt kan påbörja processen att föra konstruktiva samtal i syfte att återgå till sitt viktiga arbete.”

Inget talar för att Frostenson kommer tillbak

Olsson beskriver stämningen som tryckt på torsdagskvällens möte i Börshuset. Han vidgade också problemen:

– Vi har haft förtroendeproblem under en längre tid. Beslut har tagits utan förankring. Ledamöterna har haft för dålig kontakt med varandra, säger Anders Olsson.

Även Katarina Frostenson lämnar arbetet i Akademien.

– Inget talar för att Frostenson kommer tillbaka, säger Anders Olsson.

Däremot öppnade han för att de tre avhopparna Peter Englund, Klas Östergren och Kjell Espmark skulle ändra sin ståndpunkt:

– Vi ska även försöka övertala Sara Danius och även Lotta Lotass (som sedan november 2015 inte deltar i akademiens arbete) att komma tillbaka, säger Anders Olsson.

Olsson, som enligt Svenska Akademiens hemsida sedan flera decennier inleder varje morgon med en tio minuter lång zenbuddhistisk meditationsövning, riktade i intervjun med Ekot generell kritik mot medierapporteringen.

– Jag har upplevt en skadeglädje i media. Nu ska vi skapa ett nytt klimat och tala med varandra på ett lugnt och sakligt sätt, säger Anders Olsson.

Svd har sökt Kjell Espmark, som låter meddela att han vill begrunda situationen innan han kommenterar. Inte heller Peter Englund eller Klas Östergren har gått att nå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons