Annons

Samtal om makt, politik och ledarskap

Från vänster till höger: Cristina Husmark Pehrsson, Gunilla Carlsson, Karin Enström, Ewa Björling, Beatrice Ask, Lena Adelsohn Liljeroth.
Från vänster till höger: Cristina Husmark Pehrsson, Gunilla Carlsson, Karin Enström, Ewa Björling, Beatrice Ask, Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Övre raden: Anders Wiklund/TT, Janerik Henriksson/TT, Fredrik Sandberg/TT. Nedre raden: Christine Olsson/TT, Erik Nylander/TT, Maja Suslin/TT
Under strecket
Publicerad

De duggar tätt nu, insikterna och aha-upplevelserna hos olika chefer och ledare inom olika branscher och yrken. Kraften i den kollektiva vittnesbörden om hur människor har farit illa, blottlägger även i anonymiserade versioner stora flodhästar och elefanter i rummen. Ansvariga förmår plötsligt se klart att det är ohållbart att upplevda genier får tillåtas styra sig och sin omgivning utifrån sina genitalier. Det är säkert hårt för dem, som i åratal har fått hållas och invaggats i tron att inskränkningar på andras frihet har varit en given anställningsförmån.

Ännu har vi inte kommit till fasen där ledarskapets betydelse och chefernas ansvar diskuteras närmare. Johanne Hildebrandt lyfter det i sin kolumn – det är cheferna som har det yttersta ansvaret för arbetsplatsernas kulturer och gränsdragningar. I bästa fall kommer alla de vittnesmål som nu görs tillgängliga för alla att ta del av, att leda till att många chefer och ledningar förmår ta fullt arbetsgivaransvar. Ignorans har ju visat sig följa med en kännbar prislapp, som Susanna Popova skrev häromdagen.

Annons
Annons

Vi fortsätter på ledarsidan att titta på jämställdhet utifrån olika aspekter denna höst. Maria Ludvigsson har intervjuat Åsa Moberg om vad 68-generationens frigörelse och feminism innebar, och i Elvakaffet berättade årets Raoul Wallenberg-pristagare Mariet Ghadimi varför hederskulturen är det största hotet mot den svenska jämställdheten. Merit Wager har uppmärksammat de sexuella trakasserier som gör skolan till en otrygg plats för både flickor och pojkar, och Nuri Kino har granskat situationen för en yrkeskategori kvinnor som är ytterst utsatt i Sverige.

Till veckan, den 22 november, arrangerar vi ett frukostsamtal med sex kvinnor som varit statsråd i regeringarna 1991–94 och 2002–10. Vi vill veta vad som är de viktigaste lärdomarna från det politiska arbetet, och erfarenheterna från ledarskapet på högsta politiska nivå. Vad åstadkoms? Vilka misstag begicks? Vilka dimensioner av manligt och kvinnligt finns i det politiska ledarskapet och den politiska kulturen? Vi talar med Lena Adelsohn Liljeroth, kultur- och idrottsminister 2006–2014, Beatrice Ask, skolminister 1991–94 och justitieminister, Ewa Björling, handelsminister 2007–2014, Gunilla Carlsson, biståndsminister 2006–2013, Karin Enström, försvarsminister 2012–2014 och Cristina Husmark Pehrsson, socialförsäkringsminister 2006–2010, liksom Maria Abrahamsson, riksdagsledamot och redaktör för den nyutkomna boken ”Moderat kvinnokraft: Statsråd intervjuas om regeringsåren”.

Varmt välkomna! Anmälan görs på accent.svd.se/upplevelser

Detta är Tove Lifvendahls nyhetsbrev. Få nyhetsbrevet gratis till din mejl genom att anmäla dig på SvD.se/nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons