Annons
Kommentar

Maria Rimpi:Samtalen blir bättre när man inte gömmer sig bakom ett alias

SvD:s redaktionschef: Vi vill ha högt i tak i diskussionerna på sajten, men tonen ska vara vänlig och respektfull gentemot meningsmotståndare. Från och med i dag måste alla därför kommentera under eget namn.

Under strecket
Publicerad
Foto: Martina Holmberg/ TTBild 1 av 1
Foto: Martina Holmberg/ TTBild 1 av 1
Foto: Martina Holmberg/ TT

Det värsta vi på SvD vet är när alla tycker lika. Vi tror att det är i mötet mellan skilda åsikter och perspektiv som demokratin får näring och stärks. När alla springer åt samma håll är det uppfriskande om någon tvärstannar och tvingar sina medmänniskor att ta nya vägar.

Visst kan det vara väldigt mysigt att befinna sig i sin egen filterbubbla, där alla håller med alla och ingen pillar på sårskorpor och skapar dålig stämning. Men det är först i mötet med meningsmotståndare som vi utmanas, vässar argumenten och kan avgöra om vi verkligen bottnar i våra åsikter.

I Svenska Dagbladets spalter lyfter vi därför fram en stor variation av röster. En hel del av dem som skriver hos oss skulle garanterat bråka med varandra om de möttes över ett glas vin på en fest, och precis den bredden vill vi ha. Vi behöver inte sondmata våra läsare, för vi vet att ni som valt SvD är kloka nog att bilda er egen uppfattning. 

Annons
Annons

Vi värnar den fria diskussionen, men har hårda kommenteringsregler för att hålla hån, hat och hot borta från SvD:s plattformar.

Som ett led i att vi gillar när det är högt i tak i debatten, öppnade vi i början av 2018 kommentarsfält under artiklarna i tre av våra sektioner; Debatt, Näringsliv och Kultur. Där har man som inloggad användare kunnat tycka till om det mesta.

Vi värnar den fria diskussionen, men har hårda kommenteringsregler för att hålla hån, hat och hot borta från SvD:s plattformar. Reglerna är rätt enkla; diskutera i vänlig, civiliserad ton och håll dig till ämnet; Visa respekt för meningsmotståndare och personerna som vi intervjuar eller på andra sätt lyfter fram i vår journalistik. 

Tyvärr ser vi dagligen att det görs övertramp och vi lägger en hel del tid på att städa bort inlägg som uppenbart bryter mot våra regler. Nu uppdaterar vi därför våra regler för att diskussionen i kommentarsfälten ska fortsätta hålla en hög nivå.

Från och med idag kan man inte längre skriva under pseudonym, utan alla som vill kommentera en artikel måste använda sitt eget namn. Vi tror att samtalen blir bättre om man inte gömmer sig bakom ett fejkat alias utan verkligen vågar stå för sina åsikter. 

En sak vill jag verkligen betona: de allra flesta som hittills skrivit under pseudonym har inte begått några övertramp utan bidragit till en mångfacetterad och spännande diskussion.

Vi hoppas att ni väljer att fortsätta dela med er av era åsikter även framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons