Annons

19-åringar frias för våldtäkt på färja

Fyra 19-åriga män som åtalats för att ha utfört en grov våldtäkt på en ung kvinna i en hytt ombord på passagerarfärjan Silja Galaxy friades på fredagen av Stockholms tingsrätt. Tingsrätten bedömer att den unga kvinnan inte varit i en "särskilt utsatt situation" och att hon kunde ha lämnat hytten.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I mars greps fyra unga män efter en studentkryssning, misstänkta för grov våldtäkt på en jämnårig kvinna. Det var vid en efterfest som kvinnan har berättat att männen utnyttjade henne, trots att hon var berusad och rädd.

Tingsrättens bedömning är sådan att bevisningen inte talar för att kvinnan var kraftig berusad och att hon hade möjlighet att lämna hytten. Domstolen anser inte att flickan befann sig i en särskilt utsatt situation.

Av domen görs tolkningen att sexakten genomfördes i "bästa samförstånd", som de åtalade männen uppgett.

Kvinnan berättar att hon kände sig avstängd och maktlös som ensam tjej bland killarna. "Hon visste inte vad de var kapabla att göra. Hon var rädd", står det i hennes redogörelse.

Oavsett förklaring har kvinnans berättelse inte en sådan substans att den motbevisar de åtalades berättelser.

Annons
Annons

Enligt en medicinsk undersökning och övervakningsfilmer så har tingsrätten bedömt att kvinnan inte uppges vara så berusad som hon själv anger.

I domen kan man läsa följande: "sammantaget kan tingsrätten konstatera att kvinnans berättelse inte är tillräckligt klar och tydlig för att dess trovärdighet eller tillförlitlighet ska kunna vägas mot de åtalades berättelser".

Tillgänglig bevisning talar alltså till männens fördel, menar tingsrätten.

Det har inte visats att någon av dem som var där skulle ha hindrat henne att gå därifrån om hon så önskat, står det i domen.

Vid ett tillfälle lämnade en vän till kvinnan hytten. Vänninan hade upplevt det obehagligt när en av killarna drog ner sina byxor. Tingsrätten menar att även den målsägande kunde ha lämnat hytten vid det tillfället.

"Oavsett förklaring har kvinnans berättelse inte en sådan substans att den motbevisar de åtalades berättelser."

Man kan fråga sig hur tingsrätten kom fram till att en berusad ung tjej ensam i en hytt med fyra främmande män inte hade orsak att vara rädd.

Männen greps efter en kryssning med 18-årsgräns där omkring 1 700 studenter från södra och mellersta Sverige deltog. De har konsekvent nekat till anklagelserna.

– Min bedömning är att domen är helt korrekt. Min klient är lättad, men domen var väntad, säger Martin Beskow, försvarare till en av de nu friade männen, till Sveriges Radio P4 Västmanland.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons