Annons

Sánchez ska försöka bilda regering

Spaniens kung Felipe VI (till vänster) har utsett socialistledaren Pedro Sánchez till regeringsbildare. Arkivbild.
Spaniens kung Felipe VI (till vänster) har utsett socialistledaren Pedro Sánchez till regeringsbildare. Arkivbild. Foto: Andrea Comas/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Den spanske socialistledaren Pedro Sánchez har accepterat uppdraget från kung Felipe VI att bilda regering.

I valet den 28 april blev socialdemokratiska PSOE största parti med 123 av 350 mandat i kongressen. Under onsdagen och torsdagen höll kungen sonderingssamtal med nästan alla partier. Ett par katalanska och baskiska nationalistpartier avstod från att delta, enligt tidningen El País.

För PSOE-ledaren Sánchez väntar nu en tid av komplicerade förhandlingar med andra partier för att få ihop tillräckligt stöd i parlamentets underhus (kongressen). Där behöver han flera ja- än nej-röster i den förtroendeomröstning om premiärministerposten som enligt regeringskällor kommer att ske i juli.

Nästa vecka inleder Sánchez samtal med övriga tre större partier: Partido Popular (konservativt), Ciudadanos (mittenhöger) och Unidas Podemos (vänsterallians).

Den 47-årige PSOE-ledaren blev premiärminister för ett år sedan efter en misstroendeomröstning i kongressen som PP-ledaren Mariano Rajoy förlorade.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons