Bernie Sanders och Joe Biden under tisdagens debatt i Charleston, South Carolina.
Bernie Sanders och Joe Biden under tisdagens debatt i Charleston, South Carolina. Foto: Josh Morgan/TT

Ledde 2019 – nu är det vinna eller försvinna för Biden

Joe Biden måste vinna i South Carolina på lördag, och helst stort. Men Bernie Sanders behåller ändå ledningen. Och kommande vecka röstar demokrater i 14 delstater –  som kan avgöra vem Trump möter i november.

Uppdaterad
Publicerad

CHARLESTON. Reginald Foster, afroamerikansk demokrat i South Carolina, har redan bestämt sig. Han har just hört Joe Biden tala i centrala Charleston på måndagskvällen inför primärvalet på lördag.

– Det blir Biden, säger Foster till SvD.

Fastighetsmäklaren Carol B Privette, som är vit, gillar visserligen också Obamas vicepresident. Men hon är ännu osäker. Hon tycker att Pete Buttigieg är spännande och ska gå och lyssna på Elizabeth Warren när hon dyker upp i Charleston senare i veckan.

Men, anser hon:

– Biden har möjligheten att samla folk bakom sig om han blir presidentkandidat. Jag tror däremot att Sanders får det svårt mot Trump.

Biden-väljaren Reginald Foster.
Biden-väljaren Reginald Foster. Foto: Erik Bergin

Mycket tyder på att Joe Biden vinner på lördag i South Carolina, den första sydstaten att hålla primärval. Andra siffror indikerar också att hans stöd bland de för Demokraterna så viktiga svarta väljarna har minskat sedan andra kandidater – och särskilt Sanders – satsat på att stjäla deras väljarstöd. Runt var tredje person i South Carolina är afroamerikan.

Men så säker är Biden på att ta South Carolina att han två gånger under tisdagskvällens tv-debatt i Charleston utlovade en seger på lördag.

Robert Oldendick är statsvetarproferssor vid University of South Carolina och har följt amerikansk politik sedan Nixons dagar.

Annons

– Jag tror att Biden kan vara hyfsat säker men inte helt säker. I början beräknade vi att han skulle få runt 40 procent av de afroamerikanska rösterna. Det har eroderat av ett par olika skäl. Ett är hur han skött sig i ett par av tv-debatterna, men också att konkurrenter har försökt locka afroamerikanska väljare, säger Oldendick till SvD.

Joe Biden behöver en vinst i South Carolina.
Joe Biden behöver en vinst i South Carolina. Foto: Matt Rourke/AP

Frågan är i vilket fall hur mycket en seger i South Carolina kan hjälpa Joe Biden. Bernie Sanders överlägsna vinst i Nevada i lördags har fundamentalt skiftat dynamiken i racet. Han är nu den tydliga ledaren, ”the frontrunner”, i Demokraternas interna strid om partiets nominering.

Sanders leder både i de nationella mätningarna och i flera av delstaterna som röstar på ”Super Tuesday” den 3 mars. Efter de tre första primärvalen har Sanders 45 partidelegater, Pete Buttigieg har 25 och Joe Biden 15.

Annons

Efter supertisdagen kan Sanders mycket väl ha fått ihop runt 600 delegater medan Biden hamnat på efterkälken med runt hälften, enligt valprognossajten FiveThirtyEights analys.

Drabbningen i South Carolina ihop med supertisdagen strax efteråt innebär att demokrater i femton delstater fördelar över en tredjedel av alla demokratiska partidelegater inom loppet av ett par dygn.

Och den processen är på god väg att försätta Demokraterna i ett läge som partiledningen absolut inte vill ha. Sekvensen av händelser, till stor del bortom partiets kontroll, ser ut ungefär så här:

• Etablissemangsfavoriten Joe Biden måste vinna i South Carolina, och helst vinna stort. För Bernie Sanders är även en hyfsad andraplats nog för att hålla honom kvar i racet.

– Om Sanders lyckas slå Biden här i South Carolina så är det dödsstöten för Bidens kampanj, analyserar Oldendick.

• Och om Sanders gör så bra ifrån sig på supertisdagen strax efteråt som opinionsundersökningarna visar så kan det rent matematiskt vara i princip omöjligt för någon annan, inklusive Biden, att komma ikapp.

Annons
Sanders-prylar.
Sanders-prylar. Foto: Erik Bergin

• Dessutom skapar mångmiljardären Mike Bloomberg extra osäkerhet inför 3 mars. Han ligger redan trea i de nationella mätningarna utan att ha ställt upp i ett enda val ännu, resultatet av 400 miljoner dollar i tv-annonsering.

• Så med minst tre starka kandidater kvar i striden är det alltmer troligt att ingen av dem når den egna majoriteten på 1 991 partidelegater som krävs för att säkra partiets nominering innan delegaterna röstar på konventet i Wisconsin i juli.

Det läget vill partiet absolut undvika. Sämst vore en upprepning av 2016, då Sanders supportrar kände sig bestulna på segern när nomineringen gick till Hillary Clinton tack vare de så kallade superdelegaterna som får stödja vem de vill på partikonventet.

Annons

– Låt oss säga att Sanders kommer med flest delegater, men han får ingen majoritet vid första omröstningen, sedan kommer superdelegaterna in och ger segern till någon annan. Då kommer hans supportrar hävda att hans seger stals. Och även om de ogillar Donald Trump så kommer de inte att komma tillbaka till partiet. Om det händer så innebär det seger för Donald Trump, tror Oldendick.

Bernie Sanders i Charleston på onsdagen.
Bernie Sanders i Charleston på onsdagen. Foto: Erik Bergin

Men även om Sanders har gjort en remarkabel klättring i opinionen – samtidigt som Joe Biden rasat efter att ha lett under hela 2019 – så är ingenting klart på förhand. Pete Buttigieg lever på framgångarna i Iowa och New Hampshire, Elizabeth Warren kämpar vidare, liksom Amy Klobuchar. Därutöver finns både Michael Bloomberg och den andra New York-miljardären, Tom Steyer, med sina obegränsade kampanjkassor.

Annons

Musikalartisten Carol Dunitz står utklädd till Uncle Sam i centrala Charleston inför Demokraternas tv-debatt på tisdagen. Hon och Carol B Privette representerar en stor del av de demokratiska väljarna: de som inte har bestämt sig.

– Jag skulle verkligen vilja se Elizabeth Warren som kandidat. Jag tror inte att hon är riktigt lika långt vänsterut som Bernie, så det är henne jag föredrar. Men jag gillar Bloomberg också, säger Dunitz.

Carol Dunitz gillar Elizabeth Warren, men kan tänka sig Mike Bloomberg.
Carol Dunitz gillar Elizabeth Warren, men kan tänka sig Mike Bloomberg. Foto: Erik Bergin

Michael Koyvaros som lyssnade på Biden i måndags har däremot Biden som favorit sedan flera år.

– Jag har stött honom ända sedan förra valet. Mest av allt gillar jag hans erfarenhet och att han håller huvudet kallt. Jag tror han har en väldigt bra chans mot Trump i november.

Just det argumentet är kanske Biden-kampanjens bästa att kasta mot Sanders-falangen. Trump själv har önskat sig Sanders som motkandidat, på teorin att presidenten enkelt kan manövrera ut den demokratiska socialisten från Vermont.

Annons

Men hela den här veckan har Sanders i tv-debatter och valmöten i South Carolina trumpetat ut budskapet att hans reformer – som fri sjukvård och college – inte är i närheten av så extrema som hans kritiker hävdar. Och även Joe Biden har stått inför väljare och utlovat vårdreformer som vid en snabb titt liknar Sanders.

Sanders-väljarmöte i North Charleston, South Carolina, på onsdagen.
Sanders-väljarmöte i North Charleston, South Carolina, på onsdagen. Foto: Erik Bergin

Vid ett energifyllt väljarmöte i North Charleston i onsdags drog Bernie Sanders ned bland det starkaste jublet när han pratade om ”Medicare for all”.

– Det fungerar i Danmark, i Sverige, i Kanada. Så säg inte till mig att det inte fungerar i USA, röt Sanders.

Professor Oldendick har dock förståelse för partiledningens rädsla för Sanders. Historiskt, menar han, tenderar ”outsider”-kandidater att förlora presidentval, dock med Donald Trump som ett stort undantag.

Annons

– Är det möjligt att Sanders vinner mot Trump? Det här är politik, så svaret är att visst är det möjligt. Är det troligt? Nej, jag tror inte det.

– Det finns flera exempel på att om ett stort parti nominerar en kandidat som är en outsider – de bästa exemplen är Barry Goldwater 1964 och George McGovern 1972 – så blir resultatet nästan helt säkert ett nederlag i november.

Joe Biden i Charleston i måndags.
Joe Biden i Charleston i måndags. Foto: Erik Bergin

Så medan primärvalet här i South Carolina 29 februari är nödvändigt att vinna för Biden, så blir det även ett viktigt test för Sanders och andra på om de kan samla fler än en eller två enstaka väljargrupper, det som kallas väljarkoalition. Utan en bred koalition vinner du inga val.

Till Sanders styrkor hör en väsentligt stabilare och mera professionell kampanjorganisation den här gången. Den drar in miljoner dollar i smådonationer från hela USA. 2016 års bittra race mot Hillary Clinton blev i mångt och mycket starten på en valkampanj som först nu, fyra år senare, börjar nå maxvarv.

Annons

Bidens kampanj har däremot tidvis rapporterat dålig likviditet. Och Sanders antas kunna konkurrera väl med både Biden och Trump om de mestadels vita medelklassväljare i rostbältets Pennsylvania, Ohio och Wisconsin där valet i november mycket väl avgörs.

Andrea Garby ska rösta på Bernie Sanders.
Andrea Garby ska rösta på Bernie Sanders. Foto: Erik Bergin

Andrea Garby från South Carolina vet för sin del vilken koalition hon tillhör: den som röstar på vänstersenatorn från Vermont. Både på lördag och, om det blir så, i november.

Sanders har just mötts av jubel när han vrålat ut sitt stöd för USA:s fackföreningar och sin plan att skapa miljoner nya välbetalda ”union jobs”.

– Jag har jobbat hela mitt liv och blev utsparkad ur mitt hem när jag var 16. Jag har fått slava bort mitt liv och jag är trött på det. Senator Sanders är den kandidat som verkligen bryr sig om människor. Alla som tar ett jobb ska kunna leva på lönen, säger Andrea Garby.

Efter reklamen visas:
Sista chansen för Joe Biden?
SvD:s Erik Bergin i South Carolina
SvD:s Erik Bergin i South Carolina

Biden-väljaren Reginald Foster.

Foto: Erik Bergin

Joe Biden behöver en vinst i South Carolina.

Foto: Matt Rourke/AP

Sanders-prylar.

Foto: Erik Bergin

Bernie Sanders i Charleston på onsdagen.

Foto: Erik Bergin

Carol Dunitz gillar Elizabeth Warren, men kan tänka sig Mike Bloomberg.

Foto: Erik Bergin

Sanders-väljarmöte i North Charleston, South Carolina, på onsdagen.

Foto: Erik Bergin

Joe Biden i Charleston i måndags.

Foto: Erik Bergin

Andrea Garby ska rösta på Bernie Sanders.

Foto: Erik Bergin

SvD:s Erik Bergin i South Carolina