Annons

Sanders lovar att inte åtala visselblåsare

Bernie Sanders lovar att inte åtala visselblåsare om han kommer till makten nästa år.
Bernie Sanders lovar att inte åtala visselblåsare om han kommer till makten nästa år. Foto: Eduardo Munoz Alvarez /AP

Bernie Sanders lovar att inte åtala visselblåsare om han blir vald till USA:s president om ett år.

”De spelar en mycket viktig roll i den politiska processen”, motiverar den demokratiske presidentkandidaten.

Under strecket
Publicerad

Bernie Sanders, som återhämtat sig efter den hjärtattack han fick för tre veckor sedan, säger i en intervju med den engelskspråkiga nättidningen The Intercept att det är fel att låta åtala visselblåsare.

Uttalandet fick Edward Snowden att svara på twitter: ”Whoa”!

Snowden, tidigare CIA-anställd, lever i landsflykt efter att 2013 ha avslöjat sekretessbelagda dokument som påvisade existensen av storskaliga och topphemliga övervakningsprojekt.

Bernie Sanders har förtydligat att han inte ämnar använda ”The Espionage Act”, lagen från 1917, för att komma åt visselblåsare.

”Självklart är det fel att åtala dem”, säger han.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig:

”Det här är den mest betydelsefulla ståndpunkten någon presidentkandidat tagit för den fria pressen”, twittrade Trevor Timm, ledare för ”Freedom of the Press Foundation” i USA.

Annons
Annons

The Espionage Act skapades för att komma åt motståndare under första världskriget. Lagen har inte använts ofta i modern tid förrän president Barack Obama under sin tid i Vita huset valde att åtala åtta personer för att ha läckt till media.

Hittills under sina snart tre år som president har Donald Trump också valt att åtala åtta visselblåsare.

Sanders gick inte in på enstaka fall, som till exempel Julian Assange, som inväntar förhör om utlämning till USA i ett brittiskt fängelse, efter att 2010 via webbplatsen Wikileaks offentliggjort material om amerikanska krigsbrott i Irak och Afghanistan.

I intervjun med The Intercept öppnade Bernie Sanders däremot för att använda ”The Sherman Act”. Lagen från 1890 förbjuder monopol och försök att monopolisera den öppna marknaden.

”Vi har koncentrerat ägande i varje sektor av vår ekonomi”, sade Sanders och inriktade sig speciellt på den amerikanska läkemedelsindustrin.

”Kommer vi till makten ska vi tillsätta en speciell chefsåklagare inom justitiedepartementet som ska ta sig an monopolen”, lovade Sanders, och lade till att skyldiga vd:ar borde få sitta 10 år i fängelse.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons