Annons

Sändningstillståndet hotat – granskas av myndighet

Telias köp av TV4 och C More har fått Myndigheten för press, radio och tv att agera. Bara någon månad efter att affären har presenterats har myndigheten inlett ett tillsynsärende – det kan leda till att sändningstillståndet för TV4 och C More dras in.

Under strecket
Publicerad

Myndigheten för press, radio och tv har inlett ett tillsynsärende – vilket kan leda till att sändningstillståndet för TV4 och C More ryker.

Foto: TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Bonnieraffär

TV4:s nuvarande sändningstillstånd gäller fram till den 31 mars 2020. Tillståndet är dock villkorat av ”Ägarförhållandena och inflytandet i TV4 AB får inte förändras mer än i begränsad omfattning”.

I slutet av juli presenterade Telia affären där man köper Bonnier Broadcasting, med TV4, C More och finska MTV av Bonniers för 9,2 miljarder kronor. Nu, bara en månad senare, har den statliga Myndigheten för press, radio och tv inlett en granskning av TV4:s tillstånd med anledning av affären.

– Vi har inlett tillsynsärende med anledning av uppgifter i media om ägarförändringen, för TV4 och C More, säger Helena Söderman verksjurist på myndigheten.

Kan TV4 få sitt sändningstillstånd indraget, som en konsekvens av affären?

– Det kan bli fråga om att ta ställning till om villkoret om ägarförändringar har överträtts, säger Helena Söderman och fortsätter:

– Det är den yttersta sanktionen om ett sådant villkor inte följts. Att återkalla ett tillstånd är en ingripande åtgärd och kräver en väsentlig överträdelse.

På vems initiativ inleddes granskningarna?

Annons
Annons

Myndigheten för press, radio och tv har inlett ett tillsynsärende – vilket kan leda till att sändningstillståndet för TV4 och C More ryker.

Foto: TTBild 1 av 1

– Vi noterade att den här affären skulle göras och inom ramen för ärendet har vi ställt frågor till de två tillståndshavarna.

Myndigheten för press, radio och tv har inlett ett tillsynsärende – vilket kan leda till att sändningstillståndet för TV4 och C More ryker.
Myndigheten för press, radio och tv har inlett ett tillsynsärende – vilket kan leda till att sändningstillståndet för TV4 och C More ryker. Foto: TT

Helena Söderman påpekar att med tanke på de svar myndigheten har fått finns det skäl att tro att affären dröjer. Först måste EU:s konkurrensmyndighet ge sitt godkännande innan Telia och Bonnier går vidare och kan slutföra affären. Då kommer myndigheten fortsätta utreda frågan om sändningstillstånd.

Ett beslut att återkalla TV4:s tillstånd riskerar att bli ett finansiellt dråpslag för Telia. Trots ett sådant beslut skulle man vara tvungen att gå vidare med affären.

Enligt Telias kommunikationsdirektör finns det bara ett villkor som kan stoppa affären:

– Det är om EU:s konkurrensmyndighet inte godkänner upplägget. Ett indraget sändningstillstånd för TV4 ändrar inte villkoren i affären, säger kommunikationsdirektör Peter Borsos.

– Vår bedömning är dock att ett återkallat sändningstillstånd är ytterst osannolikt, säger han.

Telia tonar ner dramatiken i att Myndigheten för press, radio och tv så snabbt inlett ett ärende. Helt förväntat, anser Telia.

Telias köp av Bonniers tv-verksamhet har mött hård kritik. Dels på rent finansiella grunder, att prislappen är för hög, dels för att den skapar en ohälsosam koncentration av mediemakt hos staten.

Tidigare har både statsminister Stefan Löfven (s) och Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson kritiserat affären med anledning av att staten är största ägare i Telia och att man därmed i och med public service kanalerna 1 och 2 blir för dominant på tv-marknaden.

– Jag är inte helt imponerad. Det är viktigt för regeringen med mångfald i media, och det är dessutom viktigt att det finns en stark ekonomisk grund för affären, sade näringsminister Mikael Damberg till SvD nyligen.

Elisabeth Svantesson beskrev vid samma tidpunkt affären som ”olämplig”.

– Det är problematiskt att staten blir så dominerande på marknaden. Vi skulle se det som olämpligt i andra länder, och det är olämpligt även i Sverige, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons