SvD Perfect Guide
Annons

Sandqvist gör samarbete med Morakniv

Sebastian Westin är en av grundarna till väsk- och accessoarmärket Sandqvist.
Sebastian Westin är en av grundarna till väsk- och accessoarmärket Sandqvist. Foto: Sandqvist/Morakniv

De senaste åren har friluftslivet fått sig ett uppsving – något som Sandqvist och Morakniv tagit fasta på.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 7 december 2018

Låter Lajtjenn bekant? Kanske – om du har koll på de olika dialekter som talas i Dalarna. Då vet du att det är en idyllisk plats i skogen utanför Mora som kallas Lintjärn på rikssvenska. Lajtjenn är också namnet på en knivrulle ur kollektionen Forest and Shelter – ett samarbete mellan anrika Morakniv och det svenska väsk- och accessoarmärket Sandqvist.

Kollektionen – som nyligen släppts – består av en serie produkter döpta efter platser nära Mora som fokuserar på kök- och utomhusaktiviteter. Något som rimmar väl med bägge företagens filosofier.

– Moraknivs skandinaviska formspråk och hållbarhetstänk passar bra ihop med hur vi jobbar på Sandqvist. Inspirationen till Forest and Shelter har hämtats från den svenska naturen – och Dalarnas i synnerhet. Produkterna, som består av allt från ett förkläde till täljknivshållare och vedkorg, är gjorda av hållbara material som vegetabiliskt garvat läder och 100 procent organisk bomull. Den gemensamma nämnaren är att det ska vara naturnära och användbara produkter, berättar Sebastian Westin, en av Sandqvists grundare.

Annons
Annons

Täljsetet Lajtjenn.

Foto: Sandqvist/Morakniv

Kollektionen är inspirerad av naturmiljöer i närheten av Mora.

Foto: Sandqvist/Morakniv
Täljsetet Lajtjenn.
Täljsetet Lajtjenn. Foto: Sandqvist/Morakniv

Varför ville ni jobba med just Morakniv?

– Det är ju knivarnas knivmärke. Ett gammalt, traditionellt företag med över 125 år på nacken. För oss på Sandqvist har det varit lite av en dröm att göra något ihop med dem. De producerar allt på plats i fabriken utanför Mora och allt material kommer från Dalarna. För mig personligen är en kniv en fundamental pryl att ha hemma – jag har alltid täljt saker.

Har du någon personlig favorit ur kollektionen?

– Knivrullen Ogsker. Utöver att den fungerar som en snygg knivförvaring kan man även rulla ihop den och låta den stå framme som en bestickhållare. Sen har vi också gjort som en liten cylinder, som vi döpt till Gesunda, där du kan lägga dina knivar och sen fästa på ryggsäcken Karvik. Som en extra väska på väskan.

Vem är den typiske Sandqvist-kunden?

– En stil- och miljömedveten person som har god smak och föredrar etiskt utvalt mode. Vi vill nå en snäll kund, som bryr sig om både klimatet och sina medmänniskor. De som tycker att det är lyxigt att åka ut i skogen och sätta sig runt en eld med familjen. Och kanske tälja lite. Folk ångar på så mycket hela tiden – sluta med det! Det är vad kollektionen handlar om, lyx behöver inte var krångligare än att man som stockholmsbo drar ut till Hellasgården eller Tyresta nationalpark för att plocka bär i några timmar.

Kollektionen är inspirerad av naturmiljöer i närheten av Mora.
Kollektionen är inspirerad av naturmiljöer i närheten av Mora. Foto: Sandqvist/Morakniv
Annons