Annons

Sanktionssargat Iran har upptäckt oljefält

Irans president Hassan Rouhani.
Irans president Hassan Rouhani. Foto: AP

Irans oljereserver kan öka med drygt trettio procent efter att landet upptäckt ett jättestort oljefält. Det meddelade Irans president Hassan Rouhani på söndagen.

Under strecket
Publicerad

Iran har upptäckt ett nytt oljefält i landets södra delar. Fältet uppskattas innehålla femtio miljarder fat råolja. Det avslöjade Irans president Hassan Rouhani i ett tal i ökenstaden Yazd. Enligt presidenten ligger oljefältet i Irans södra Khuzestanprovins, hem till landets mycket viktiga oljeindustri, som gränsar till Irak.

Enligt nyhetsbyrån Associated Press kommer upptäckten att öka landets oljereserver med en tredjedel. Irans nuvarande reserver är runt 150 miljarder fat.

Det nya oljefältet har potential att bli Irans näst största. Irans största oljefält innehåller 65 miljarder fat med råolja och ligger i staden Ahvaz i samma provins som det senaste fyndet.

De nya oljefyndigheterna är goda nyheter för Iran vars ekonomi har drabbats hårt av USA:s ekonomiska sanktioner efter president Donald Trumps beslut att dra sig ur kärnenergiavtalet förra året. Sedan beslutet har USA stegvis trappat upp sina ekonomiska sanktioner, samtidigt som Iran sedan i våras har frångått delar av sina åtaganden i avtalet. Bland annat har Iran sagt att de inte tänker följa begränsningarna om anrikning och lagring av uran och tungt vatten.

Häromdagen meddelade också landet att man återupptar urananrikningen vid den underjordiska anläggningen i Fordow, vilket bryter mot kärnenergiavtalet. Frankrikes president Emmanuel Macron har öppnat för diplomatiska förhandlingar för att få Iran på rätt spår igen eftersom EU, Ryssland och Kina vill alla hålla fast vid kärnenergiavtalet mellan länderna.

AP rapporterar att Iran nu anrikar uran till en renhetsgrad på fem procent. Det är mer än den övre gräns på 3,67 procent som Iran skulle anrika enligt kärnenergiavtalet, men fortfarande klart lägre nivå än de tjugo procent som landet producerade före avtalet. För en kärnvapenstridsspets krävs uran som är anrikat till omkring 90 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons