Annons

Per Gudmundson:Sanningen om tiggeriet mörkades

Särskilt kvinnor far illa i tiggeriet. Nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare har kartlagt utbredningen utan att offentliggöra resultatet, avslöjar TV4.
Särskilt kvinnor far illa i tiggeriet. Nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare har kartlagt utbredningen utan att offentliggöra resultatet, avslöjar TV4. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet
Under strecket
Publicerad

Det var inte meningen att väljarna skulle få veta. Men gatutiggeriet är fortfarande lika omfattande som för tre år sedan, visar en ny lägesrapport från den Nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare. Ungefär 5 000 personer – plus ett mörkertal som bedöms vara stort – har rest hit för att tigga. Det är ungefär lika många som vid den förra studien 2015, trots regeringens uttalade ambitioner att få bukt med problemet. Särskilt kvinnor men även funktionsnedsatta bedöms bli utnyttjade och fara illa i tiggeriet, enligt samordnaren.

Kartläggningen skulle egentligen ha offentliggjorts tidigare i somras, men blev – som av en händelse – liggande. Först när reportrar från TV4 Nyheterna började pressa regeringen om den, diariefördes rapporten. Annars hade den inte offentliggjorts innan valet.
Ansvarig minister Lena Hallengren (S) förnekar på direkt fråga från TV4 att regeringen fördröjt rapporten (5/9).

Tidigare i somras visade det sig att regeringen skrivit in i regleringsbreven att utgiftstunga myndigheter som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket skulle lämna sina juliprognoser på en helgdag, i stället för på en arbetsdag som brukligt.

Migrationsverket protesterade, men regeringskansliet framhärdade. Som om syftet var att undvika publicitet. Historien är utförligt beskriven i Dagens samhälle (15/8).

Länge har det närmast varit en följetong i Dagens Nyheter att avslöja Utrikesdepartementets olika metoder att förhindra insyn i regeringens kampanj för att få en plats i FN:s säkerhetsråd. 900 sidor dokument om kampanjen gömdes undan (4/4-16). UD dröjde i två år med att lämna ut logglistor över e-post i kampanjen, och under tiden raderade en UD-chef mejl (28/2-18).

Förvaltningen, vare sig regeringskansliet eller myndigheterna, ska inte utnyttjas till politiskt kampanjarbete. Det är beklämmande att misstanken ens kan uppstå.

Förvaltningen är medborgarnas, inte regeringspartiets.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons