Annons

Per Gudmundson:Säpo är chanslös mot ”tusentals”

Säkerhetspolischefen Anders Thornberg säger att antalet våldsbejakande islamister nu kan räknas i ”tusentals”.
Säkerhetspolischefen Anders Thornberg säger att antalet våldsbejakande islamister nu kan räknas i ”tusentals”. Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Det blev aldrig någon artikel, för på eftermiddagen den dagen så mördades fem personer på Drottninggatan av en terrorist med lastbil.

Men förmiddagen var helt normal, och jag satt på polishuset och lyssnade på en presskonferens om arbetet mot den tunga kriminaliteten.

”Människor som ligger på sjukhuset med kulor i sig säger att de har blivit hundbitna. Ingen vill berätta.”

Mats Löfving, nästan två meter lång och med utstrålning av ren handlingskraft, verkade ha nått en gräns. Vad kunde han egentligen göra?

Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning, det som förr kallades rikskriminalen, berättade om problemen polisen möter vid grova våldsbrott i vad man kallar särskilt utsatta områden. Unga gärningsmän som har närmare till det grova våldet än någonsin tidigare. Som drar vapen för en skitsumma eller en upplevd oförrätt. Som skjuter mot huvudet för att offren allt oftare bär skyddsväst. Som skrämmer hela stadsdelar till tystnad.

Linda Staaf, chef för underrättelsesektionen på Noa, höll en mycket precist formulerad presentation. Hon bar uniform, oklanderligt, och lät som en jurist med militär träning. Det handlade inte om ”självmarkerande hierarkiska organisationer”, utan om ”löst sammansatta nätverk” där de unga gärningsmännen har ”behov att bygga upp ett våldskapital”.

Annons
Annons

Hennes ordval var exakta som definitioner i ett uppslagsverk över gängbrottslighet. Därför blev effekten dubbelt så stor när det plötsligt kom något annat. Det var bara en bisats. En rad. Några få ord, insmugna mitt i hennes annars akademiska PowerPoint. Ord av oändligt sorgsen mänsklighet.

”Barn skjuter barn”.

Polisen har lagt extra resurser för att hantera de utsatta områdena. Men de grova våldsbrotten är svåra att utreda. De upptar nu 40 procent av all redovisad tid av polisens utredningsarbete, enligt senaste årsredovisningen. Resurserna dräneras. 300 mannar har satts in extra, plockade från områden som prioriteras lägre. Och det kommer att bli mer. Men det är naturligtvis inte hållbart i längden. ”Hur mycket kan man ta från glesbygden och skjuta till Stockholm, Göteborg och Malmö?” frågade Mats Löfving, utan att vänta sig svar.

Kanske är det något annat än polis som behövs?

Löfving pekade på insatsen i Malmö, som hade hållit på ett bra tag. Den resulterade i lagföring av runt 200 unga män. Tillsammans hade de totalt cirka 1800 domar på sig. Tre fjärdedelar av männen hade fått sin första dom före 17 års ålder. "Rättsväsendet har gjort sin del – vad har resten av samhället gjort?" frågade han retoriskt.

Jag kommer att tänka på den där presskonferensen nu, när Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg uttalar sig om att antalet våldsbejakande islamister har rakat i höjden. 2010 sade Säpo att man under ett normalt verksamhetsår höll ett vakande öga på ungefär 200 individer i den jihadistiska miljön. "Vi skulle säga att det gått från hundratals till tusentals nu", säger Thornberg till TT.

Utvecklingen torde bero på tre beståndsdelar. För det första har den muslimska andelen av befolkningen ökat kraftigt, vilket har gjort den islamistiska basen större. För det andra har Kalifatet i Syrien och Irak utropats, vilket har radikaliserat islamister i större grad än tidigare. För det tredje har sociala medier underlättat etableringen av en jihadistisk subkultur.

Det har pågått i några år, så frågan är egentligen varför Säpo väljer att berätta om "tusentals" just nu.

Jag tror det är av samma anledning som Noa erkänner att polisen inte kan möta problemen i förorterna.

Det finns inte en chans på jorden för Säpo att kontrollera "tusentals" – det vet vi eftersom både Storbritannien och Frankrike har haft "tusentals" i ett decennium med känt resultat.

Det här är polisens sätt att säga "skyll inte på oss".

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons