Annons

Säpo-chefen vidhåller: Vi avvärjde terrordåd i Sverige

Säkerhetspolisens chef Klas Friberg.
Säkerhetspolisens chef Klas Friberg. Foto: Simon Rehnström

Trots friande dom i hovrätten säger Säpo-chefen Klas Friberg att han är säker på att männen i Strömsund och Akalla planerade ett terrordåd. Offensiven mot extremisterna som hålls i förvar är resultatet av ett pussel som myndigheten lagt i flera år.

Under strecket
Publicerad

Säkerhetspolisens chef Klas Friberg frågas ut av SvD:s Frida Svensson.

Foto: Simon RehnströmBild 1 av 1

Säkerhetspolisens chef Klas Friberg gör sin första intervju i Almedalen på Svenska Dagbladets scen. För första gången sedan den uppmärksammande offensiven mot tongivande aktörer i extremistmiljön inleddes berättar Friberg om varför Säpo agerat först nu.

– Vi har lagt ett pussel under flera år där vi nu tydligt kan visa ett samband mellan vad de här personerna säger och gör och vilka negativa effekter som det lett till, säger Klas Friberg.

Säpos kartläggning grundar sig bland annat i frågan varför så många från just Sverige valde att ansluta sig till terrororganisationerna Islamiska staten eller al-Qaida. Svaret är delvis att det funnits tongivande inspiratörer som Säpo nu vill ska lämna landet.

Efter reklamen visas:
Säpos offensiv mot extremister

Vissa av dem är imamer från olika delar av ladet. Säkerhetspolisen använder sig av lagen om särskild utlänningskontroll (LSU), där personer som inte är svenska medborgare kan få lämna landet om Säpos underlag är tillräckligt. Lagverktyget har Säpo haft i flera år, men använt mycket sällan.

– De här personerna har byggt upp en plattform de senaste åren och nu kan vi agera, säger Friberg.

Annons
Annons

Säkerhetspolisens chef Klas Friberg frågas ut av SvD:s Frida Svensson.

Foto: Simon RehnströmBild 1 av 1

Dessutom lever de våldsbejakande idéerna kvar i Sverige och extremismen gror, trots att IS är besegrat militärt, menar han.

Har Säpo blivit hårdare med dig som chef?

– Nej, det här är en långsiktigt inslagen väg. Det är inte bara Säkerhetspolisen som ska ställa sig frågan hur det kommer sig att så många åkte från Sverige. Vi hoppas nu att andra myndigheter vågar och kan agera.

Det hade varit tjänstefel att inte slå till.

Ett av Säkerhetspolisens mest uppmärksammade ärenden på senare tid är terrorfallet i Strömsund och Akalla, där flera personer greps och anhölls, misstänkta för att ha planerat ett terrordåd i Sverige.

Bara en av männen dömdes i tingsrätten, men i juni meddelande Svea hovrätt att bevisen som Säkerhetspolisen hade mot mannen inte räcker. Han frikändes för förberedelsebrottet.

Nu säger Klas Friberg att han, trots den friande domen i hovrätten, är säker på att ett terrordåd faktiskt var männens plan.

– Det hade varit tjänstefel att inte slå till, säger Friberg.

Han fortsätter:

– Vi arbetar under mycket stark tidspress. Då är inte vårt fokus att säkra bevis till en förundersökning, utan att rädda människoliv. Och det påstår jag att vi har gjort i det här fallet genom att gå in tidigt.

Ska jag förstå dig som att du fortfarande anser att ni avvärjde ett terrordåd?

– Det ska du förstå mig som.

Säkerhetspolisens chef Klas Friberg frågas ut av SvD:s Frida Svensson.
Säkerhetspolisens chef Klas Friberg frågas ut av SvD:s Frida Svensson. Foto: Simon Rehnström

Klas Friberg kommenterar också SvD:s granskning av män som söker kontakt med barn på sex- och dejtingsajter och säger att de utgör en säkerhetsrisk. Bland männen finns en högt uppsatt chef på utrikesdepartementet och en före detta anställd på FRA. ”En fara för Sveriges säkerhet”, enligt kriminologen Ardavan Khoshnood.

Vad hade kunnat hända om det var främmande makt som låg bakom det fiktiva barnkontot?

– Låt mig först säga att det här är avskyvärda handlingar. Om det här kommer till kännedom för statliga aktörer så kommer de troligtvis att utnyttja det för att pressa personerna på information.

Friberg menar att den här typen av utpressning är ett klassiskt verktyg som används för att komma åt sårbarheter hos personer som sitter på känslig information.

– Förhoppningsvis leder det till att personerna kan fällas för brott.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons