Annons

Säpo: Högerextremister kan slå till mot Sverige

Säkerhetspolisen har bra koll på vad svenska IS-anhängare har sysslat med i Syrien. Det sa Säpo-chef Klas Friberg i SVT:s Agenda, men varnade samtidigt för att högerextremister skulle kunna utföra dåd som det i Nya Zeeland i helgen.

– Det finns individer som skulle kunna begå den här typen av grova brott, sa Klas Friberg till SVT.

Publicerad
Högerextremister i Sverige skulle kunna utföra dåd som det i Nya Zeeland, säger Säpos chef Klas Friberg.
Högerextremister i Sverige skulle kunna utföra dåd som det i Nya Zeeland, säger Säpos chef Klas Friberg. Foto: Lars Pehrson och Vincent Thian/AP

I helgen gick en beväpnad person in i Al Noor-moskén i centrala Christchurch, New Zeeland, och öppnade eld, mitt under fredagsbönen. Attacken har så här långt skördat 50 liv, men knappt 40 personer av dem vårdas fortfarande på sjukhus.

Klas Friberg, chef på Säpo, utesluter inte att något liknande kan hända i Sverige.

– Det finns en våldspotential i den högerextremistiska miljön i Sverige, säger Friberg till SVT:s Agenda på söndagskvällen, och fortsätter:

Annons

– Vi ser att de begår brott. Vi ser att de i dag försöker påverka opinionsbildningen, beslutsfattare och meningsmotståndare med hjälp av våld och med hjälp av brott, och det är naturligtvis mycket allvarligt ur en demokratisk synvinkel.

Klas Friberg varnade samtidigt politiker och opinionsbildare för att höja tonläget för mycket i den offentliga debatten eftersom det riskerar att radikalisera högerextremister ännu mer och få dem att begå värre brott.

Klas Friberg kommenterade i SVT:s Agenda också risken för att återvändande svenska IS-anhängare kommer att begå terrorbrott i Sverige.

– Det är personer med våldspotential som återvänder, säger Klas Friberg. Men han tycker att en större risk är de miljöer i Sverige där IS-anhängarna rekryterades ifrån.

– De miljöerna finns kvar och har också radikaliserat många unga män, en del kvinnor också, genom propaganda på nätet och så vidare – och det är tycker jag en större fråga, en mer allvarlig fråga än att för mycket koncentrera sig bara på återvändarna, säger Klas Friberg.

Enligt Klas Friberg har Säpo de senaste två veckorna delgivit Sveriges polisregioner information om alla de IS-anhängare som skulle kunna återvända till Sverige. Sedan 2012 har omkring 300 personer rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst terrorsekten Islamiska staten (IS). Cirka 150 har återvänt, medan omkring 100 svenska IS-anhängare finns fortfarande kvar i konfliktområdet.

– Vi har en bra bild av vad de har varit och vad de har gjort där nere, säger Klas Friberg.

Men om informationen kommer att leda till fällande domar kan Klas Friberg inte svara på. Så här långt har ingen av de svenskar som hittills återvänt från IS dömts för brott begångna i konfliktzonen. Två göteborgare, som stred för en annan jihadistisk grupp, har dock dömts till livstids fängelse för terrorbrott genom mord.

– Det är till syvende och sist en grannlaga uppgift att få bevisning som räcker till fällande domar, men vi gör vårt allra bästa för att komma även dit, säger Klas Friberg till SVT:s Agenda.

Annons
Annons

Högerextremister i Sverige skulle kunna utföra dåd som det i Nya Zeeland, säger Säpos chef Klas Friberg.

Foto: Lars Pehrson och Vincent Thian/AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons