Annons

Säpo: IS-ledarens död i sig ändrar inte terrorhot

 IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi har dödats i en amerikansk operation.
IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi har dödats i en amerikansk operation. Foto: AP

Risken för islamistiska terrordåd ökar efter IS-ledarens död. Det säger de båda terrorforskarna Hans Brun och Magnus Ranstorp. Men Sverige ändrar inte terrorhotbedömningen, enligt Säpo.

Under strecket
Publicerad

IS-ledarens död i den USA-ledda militärinsatsen kan generellt sett öppna för nya terrordåd, varnar experten Hans Brun:

– Det kan bli så att IS anstränger sig ännu mer för att genomföra någon stor spektakulär attack för att visa att man är med i spelet, säger han till TT.

Även terrorforskaren Magnus Ranstorp ser en höjd risk för ny terror.

– Vi får vara beredda på att allt möjligt kan hända, säger han till nyhetsbyrån.

Säpo ser sedan en längre tid förhöjd terrorrisk i Sverige. Men terrorhotnivån ligger kvar oförändrad efter IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis död.

– När något har inträffat brukar vi få frågor om hur det påverkar och då brukar vi vara noga med att påpeka att enskilda händelser inte påverkar, säger Karl Melin, presschef vid Säpo till SvD.

Men Säpo följer alltid händelseutvecklingen.

– Vi har ett nära samarbete med andra myndigheter och även internationella myndigheter och andra säkerhetstjänster. Vi har ett utbyte, men vi går inte in på om det här och nu skulle ha påverkats, säger Karl Melin.

I Frankrike uppmanades dock på söndagen till extra vaksamhet, särskilt i samband med publika evenemang. Enligt inrikesminister Christophe Castaner finns risk för hämndaktioner efter IS-ledarens död.

Terrorforskarna Ranstorp och Brun påminner att terrororganisationen IS har förberett sig på en kollaps av kalifatet ända sedan 2015, bland annat genom att flytta anslutna personer till andra områden, samt försöka frita fångar ur fängelse under kampanjen "breaking the walls".

Sedan en längre tid varnar också NCT, Nationellt centrum för terrorhotbedöming, genom hotnivå 3 på en 5-gradig skala. Det betyder enligt NCT att ”terrorattentat kan ske under 2019” i Sverige.

NCT:s bedömning är att det främsta terrorhotet är islamistiskt. ”Det finns individer både i Sverige och utomlands som betraktar terrorattentat mot mål i Sverige som legitima. Ett fåtal av dessa har troligen såväl avsikt som förmåga att genomföra attentat”, heter det.

Efter reklamen visas:
Trump bekräftar al-Baghdadis död
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons