Annons

Jonas Gummesson:Säpo klarade inte att hantera uppdraget

Mats Sandberg, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, Anders Thornberg, Säpochef och Mats Löfving chef för polisens Nationella operativa enhet, NOA på säkerhetspolisens (SÄPO) presskonferens i veckan om den höjda säkerhetsnivån.
Mats Sandberg, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, Anders Thornberg, Säpochef och Mats Löfving chef för polisens Nationella operativa enhet, NOA på säkerhetspolisens (SÄPO) presskonferens i veckan om den höjda säkerhetsnivån. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Under strecket
Publicerad

Säpo hamnade av någon anledning i galen tunna. 22-åringen som kom till Sverige från Irak är fri och alla misstankar avskrivna bara någon dag efter att han varit Sveriges mest jagade man.

Nu går förundersökningen vidare i syfte att ”helt kunna avfärda ursprungsinformationen”, enligt den beskrivning som lagts ut på Säkerhetspolisens hemsida. Med andra ord handlar det nu om att avföra ett tips som man inte längre sätter tilltro till. Förutsatt att Säpo ger en korrekt bild av situationen.

Med den formuleringen låter det heller inte som att man tog fel person, och att man nu istället är ute efter någon annan. Och att det som skett inte är en förväxling av namn- och identitetsuppgifter i den ursprungliga informationen.

I så fall betyder det att terroristjakten, i betydelsen enskild individ, är avblåst även om det inte sägs rakt ut.

**Att hotnivån ligger kvar **på en historiskt hög nivå förklaras nu med att man ”väger in skeenden och händelser i omvärlden”, det vill säga en variant på standardfrasen om en samlad bedömning, lika innehållslös som den låter. Vi vet alla vad som hände i Paris.

Annons
Annons

I försvarstalet på hemsidan – för det är naturligtvis vad det handlar om – beskriver Säpo ”dilemmat för alla säkerhetstjänster där man tvingas agera utifrån en ofullständig lägesbild” och det ger en fingervisning av vad som drog igång aktionen mot 22-åringen.

Terrordåd som det i Paris sätter stora informationsflöden i omlopp, parallellt med ryktesspridning och ren desinformation på sociala medier. Säkerhets- och underrättelsetjänster har ingen lätt uppgift när trycket ökar. Uppgifter kan spridas på alltför lös grund, även om syftet i alla delar är vällovligt. Bättre med för mycket än för lite är en tänkbar förklaring. Det är upp till mottagaren att analysera informationen och dra slutsatser även i oroliga tider och pressade lägen.

Uppdraget går i mångt och mycket ut på att hålla huvudet kallt.

I Boliden finns nästan 1300 asylsökande som bor i 300 lägenheter som Migrationsverket hyr i huvudsak från det kommunala bostadsbolaget Skebo. Den som lever här i väntan och sysslolöshet med ett och annat möte med tjänstemän från verket kan inte ta många steg utan att omgivningen vet vad som sker. Att åka fram och tillbaka till Stockholm och planera terrordåd är svårt, särskilt om man bor öppet med sitt namn på dörren.

22-åringen släpptes redan innan en häktningsförhandling ägde rum och det betyder att det inte fanns någonting alls att gå vidare med och att åklagaren inte ville förlänga en plågsam process i onödan. Nu återstår bara det eventuella efterspelet.

Säpo hade kunnat spåra upp 22-åringen och ställa frågor om man ansåg det motiverat. Men utan att riva upp himmel och jord. Uppdraget går i mångt och mycket ut på att hålla huvudet kallt. Inte med bästa vilja i världen kan man få det till att Säpo lyckades med det den här gången.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons