Annons

Säpo och polisen ökar i förtroende: ”Inte självklart”

Polismyndigheten ökar i förtroende med 8 enheter.
Polismyndigheten ökar i förtroende med 8 enheter. Foto: Hanna Franzén/TT

Nya siffror från Sifo om allmänhetens förtroende för landets myndigheter visar att Säpo och Polismyndigheten ökar. MSB och Riksbanken sjunker däremot.

Under strecket
Publicerad
Foto: Robert Henriksson/TT

Precis som förra året är det Kustbevakningen som har högst förtroende av de statliga myndigheterna.

Vad som däremot är nytt i årets rankning är att Säpo letar sig upp till en femteplats.

– Det är spännande att Säkerhetspolisen har så pass högt förtroende, det är inte en självklarhet i sammanhanget. Säpo har varit omdiskuterat med olika typer av tillslag, de har varit aktiva och synliga i anknytning till terrorism och agerat med flera omhändertaganden. Men flera personer som Säpo plockat in har ändå släppts och det här visar att allmänheten trots det stöder Säpo, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Säpo ökade åtta enheter i indextal jämfört med förra året (från 49 till 57). Även Polismyndigheten ökade med samma antal enheter men från låga 29 till 37. Det innebär att Polisen nu ligger över genomsnittet (32 indextal) i förtroende för samtliga myndigheter.

– Det är svårt att peka på något enskilt vad gäller polisen, deras förtroende har svängt lite fram och tillbaka. Om otillräcklig förmåga är i fokus tappar man, säger Toivo Sjörén och fortsätter:

Annons
Annons
Foto: Robert Henriksson/TT

– Vi ser att man i hög grad litar på en polis när man träffar en. I Sverige är ju polisen exempelvis inte mutbar som den kan vara i andra länder. Men det finns nog en önskan att polisen kan leverera mer. Det pågår ju skjutningar och andra brott där man kanske tycker att polisen gör ett bra jobb, men med otillräckliga resurser.

Den myndighet som tappat mest förtroende jämfört med förra året är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Den sjunker med nio enheter och landar på 33 i indextal.

Polismyndigheten ökar i förtroende sedan rikspolischef Dan Eliasson slutat, och MSB minskar sedan samme Eliasson blivit generaldirektör där – finns något samband?

– Nej, det tror jag inte. Det handlar nog mer om funktionen av MSB och de förväntningar man har på beredskapen, säger Toivo Sjörén.

Som exempel tar han upp bränderna som härjade i landet under förra året, och diskussionen som nu uppstått om antalet helikoptrar och andra resurser inför årets sommar.

Foto: Robert Henriksson/TT

MSB:s kommunikationsdirektör Morgan Olofsson har själv inte tagit del av den nya undersökningen när SvD ringer upp.

– Förtroende och tillit är helt avgörande för oss på MSB. Vi är genuint intresserade av vad människor tycker eftersom det är dem vi vill trygga. Däremot har jag inte tagit del av den här undersökning än, och därför kan jag inte uttala mig. Spekulationer är precis sådant som eroderar förtroendet, säger han.

Strax efter MSB i förtroendelistan ligger Riksbanken. Där dalade förtroendet från 43 till 34 i indexantal. Förklaringen tror sig Toivo Sjörén återfinns i diskussionen som uppstått under våren om storbanker och penningtvätt.

– Jag tror att det kan påverka förtroendet för storbankerna, men också den sjunkande valutan och att man själv känner att det blir dyrt att resa utomlands. Här är det nog flera moment som påverkar allmänhetens förtroende.

Likt förra året är det även i år Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen som har allra lägst förtroende hos allmänheten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons