Annons

Säpos analytiker: Risk för ny IS-generation

Säkerhetspolisens senior analytiker Ahn-Za Hagström säger att IS-återvändarna är en lika heterogengrupp när de åkte. ”En del skulle delta i striderna och några sökte ett äventyr”, säger hon.
Säkerhetspolisens senior analytiker Ahn-Za Hagström säger att IS-återvändarna är en lika heterogengrupp när de åkte. ”En del skulle delta i striderna och några sökte ett äventyr”, säger hon. Foto: Christine Olsson/TT

Säkerhetspolisens lägesbild har inte förändrats trots Turkiets hot om att skicka IS-anhängare tillbaka till sina hemländer. Däremot finns det en risk för att en ny IS-generation växer upp i fånglägren, säger Säpos senior analytiker Ahn-Za Hagström.

Under strecket
Publicerad

– Vi väntar oss inte en större mängd på en och samma gång den närmaste tiden, sade Ahn-Za Hagström på Centret mot våldsbejakande extremism konferens som arrangerades i Stockholm på onsdagen.

Läget kan dock ändras snabbt, bland annat eftersom Mellanöstern är en slags spelplan för en mängd olika aktörer med inrikespolitiska poäng att plocka, poängterar Hagström.

Men även om Erdogans beslut skulle omfatta personer med svensk koppling är Säpos bedömning att de inte skulle komma med samma flygplan. Samma sak gäller IS-anhängare som rymt eller frigivits.

– För att ta sig till Europa och Sverige är det ganska många hinder på vägen. Det skapar ett utrymme för oss att skapa en beredskap.

I dag räknar Säpo med att 300 personer från Sverige rest för att ansluta sig till terrororganisationer i Syrien och Irak. 150 har kommit tillbaka och att cirka 50 personer har dött. Och variationen bland återvändarna är lika stor som variationen bland dem som åkte.

– Många är kvar i den våldsbejakande extremistiska miljön. En del av dem ägnar sig åt att rekrytera och finansiera. Några av dem ägnar sig åt generell kriminalitet. Några har också lämnat.

Annons
Annons

Vilken koll har Säpo på dem som kommer tillbaka?

– Vi har god koll. Vi träffar och har samtal med alla och vi har en god beredskap för dem som kan tänkas komma tillbaka.

Men huruvida återvändarna väljer att resa tillbaka till det område i Sverige de en gång lämnat eller om de flyttar till en helt ny ort kan Hagström inte uttala sig om.

Hur stor är risken att IS-resenärerna fortsätter propagera när de kommer tillbaka?

– Det är inte nödvändigtvis så att den ideologiska övertygelsen har försvunnit bara för att kalifatet ha fallit. Men de kan också finnas de som är besvikna och desillusionerade.

Ahn-Za Hagström har tidigare sagt att Sveriges sätt att handskas med svenskarna i Syrien är en nyckelfråga för landets säkerhet.

– I lägren upprätthåller man det gamla kalifatets förutsättningar och där lever man efter IS-principer och förmedlar ideologin. I det finns det en grogrund för våldsbejakande extremism.

Risken finns att barnen fostras till nästa generations IS-krigare, enligt Ahn-Za Hagström.

Hade det varit bäst att hämta hem barnen med en gång till Sverige, ur ett rent säkerhetsperspektiv?

– Det är så många parametrar som ska beaktas. Jag tror att det fortfarande om flera år kommer vara svårt att veta vad som hade varit bäst, det blir bara spekulationer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons