Annons

Sara Danius har avlidit – blev 57 år gammal

Sara Danius.
Sara Danius. Foto: Patrik Österberg/TT

Sara Danius avled natten till lördagen efter en lång tids sjukdom, omgiven av sin familj. ”Vi var med henne när hon somnade in och det skedde lugnt och värdigt”, säger Sara Danius bror Linus Feldt till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sara Danius tillkännager 2016 års omdiskuterade Nobelpristagare, Bob Dylan.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Sara Danius gick bort i sömnen efter en längre tids sjukdom.

– Sara har haft en tuff tid under en lång period och därför känns det tröstande att slutet blev fridfullt, säger hennes bror Linus Feldt.

Familjen fanns med henne in i det sista och syskonen hon lämnar efter sig stöttar nu varandra i sorgearbetet.

– Vi är glada och tacksamma över de kondoleanser som kommer efter Saras bortgång. Vi är väldigt stolta över vår syster, säger Linus Feldt.

"Familjen sörjer djupt hennes bortgång och ser tillbaka på hennes liv med stor tacksamhet, stolthet och glädje", skriver familjen i ett uttalande till TT.

Sara Danius föddes 1962, i Täby strax norr om Stockholm. Hon var dotter till Anna Wahlgren, känd för sina böcker om barnuppfostran, och Lars Danius, lärare och författare. Hon var fram till 2010 gift med författaren och DN-skribenten Stefan Jonsson, och tillsammans fick de sonen Leo.

Sara Danius var professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, men också ledamot i Svenska Akademien och dess ständiga sekreterare 2015-2018. Hon satt på stol nummer sju, den som en gång tillhörde Selma Lagerlöf, Akademiens första kvinnliga ledamot. På dagen 100 år efter att Lagerlöf höll sitt inträdestal tillkännagav Akademien att Danius, som första kvinna, skulle bli dess ständiga sekreterare.

Annons
Annons

Sara Danius tillkännager 2016 års omdiskuterade Nobelpristagare, Bob Dylan.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

I samband med stormarna kring Akademien blev hon också för många en feministisk ikon, vilket märktes inte minst vid den så kallade knytblusmanifestationen utanför Börshuset i Gamla stan i Stockholm i april 2018.

2014 fick hon diagnosen bröstcancer första gången, något hon pratade om i sitt program i "Vinter i P1".

– Jag blev förtvivlad. Det första jag tänkte var att jag inte skulle få se min son växa upp, tankar som gjorde fasansfullt ont, sade hon i programmet om sjukdomsbeskedet.

Sara Danius tillkännager 2016 års omdiskuterade Nobelpristagare, Bob Dylan.
Sara Danius tillkännager 2016 års omdiskuterade Nobelpristagare, Bob Dylan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Danius återkom till jobbet som ledamot, men avgick i spåren av Akademikrisen från posten som Akademiens ständiga sekreterare den 12 april 2018.

– Jag lämnar Akademien som ständig sekreterare. Det var Akademiens vilja att jag skulle lämna och därmed beslöt jag mig också för att lämna min stol nummer sju, sade hon inför det samlade pressuppbådet utanför Börshuset.

Hon lämnade dock inte arbetet helt förrän i februari 2019. Ett par månader dessförinnan, i december 2018, lämnade hon återbud till sin medverkan i "Vinter i P1" på grund av sjukdom.

Sara Danius var också en uppskattad litteraturkritiker och essäist. Hon har bland annat givit ut de hyllade essäböckerna ”Den blå tvålen” och ”Husmoderns död”. Hon skrev om litteratur – inte minst om stora författarskap som Stendhal, Balzac, Flaubert, Proust, Joyce – men även om fotografi och mode. ”Hon kunde se historien ur dess eget perspektiv, förstå vad som då tedde sig radikalt nytt och annorlunda”, konstaterar SvD:s Kristoffer Leandoer.

Kung Carl XVI Gustaf skriver i ett kort pressmeddelande på hovets hemsida att han ”tagit emot det sorgliga beskedet om professor Sara Danius bortgång.” Kungen fortsätter:

”I hennes roll som Akademiens ständige sekreterare hade jag förmånen att regelbundet ha möten och intressanta samtal med Sara Danius.

En stark kulturpersonlighet har lämnat oss, alldeles för tidigt.

Mina tankar går till hennes familj och närstående.”

Även Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, sörjer sin tidigare kollega efter beskedet om hennes bortgång.

– Det är förfärligt tråkigt. Vi var kollegor, och arbetade mycket parallellt egentligen. Jag kommer minnas henne som en fantastisk forskare och inte minst stilist. Jag har alltid haft väldigt goda kontakter med henne. Hon var en kraftfull person som kommer att lämna en stor lucka efter sig.

Ta del av fler reaktioner på Sara Danius bortgång här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons