Annons

Sara Danius: ”Jag fortsätter så länge jag orkar”

Svenska Akademien ändrar reglerna som gjort det omöjligt för ledamöter att utträda.

– Om en ledamot själv vill lämna Akademien ska det vara möjligt, säger Sara Danius i en exklusiv intervju med SvD.
Hon berättar också att hon själv övervägt att sluta.

Under strecket
Publicerad
Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Sara Danius hade planerat att hålla en presskonferens på fredag nästa vecka om utredningen som gjorts av Akademiens advokatbyrå. Men nu väljer hon istället att berätta om läget i Akademien för Svenska Dagbladet.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius bekräftar för SvD att det uppstått stridigheter i Akademien kring advokatutredningen som utförts om Akademiens samröre med ”Kulturprofilen” Jean-Claude Arnault.

Det är mycket ledsamt. Men jag förstår hur de resonerar

Hon är inte chockad över att tre ledamöter nu väljer att lämna arbetet.

– Nej. Det är mycket ledsamt. Men jag förstår hur de resonerar, säger hon.

Advokatutredningen har diskuterats i Akademien under flera veckor, liksom vilka slutsatser Akademien ska dra av den och hur samfundet ska gå vidare. Ledamöterna har bland annat beslutat att skärpa reglerna kring jäv och sekretess, samtidigt som man ska göra det interna arbetet öppnare. Men diskussionerna kring de medel som delats ut till Kulturscenen Forum har också lett till konflikter som nu gjort att flera ledamöter väljer att lämna arbetet.

Annons
Annons

Har du själv övervägt att sluta som ständig sekreterare?

– Ja, det har jag gjort. Det är så man gör i sådana här situationer, man väger olika alternativ mot varandra. Men jag menar att vårt uppdrag är så viktigt att det är större än våra meningsskiljaktigheter. Jag har kommit fram till beslutet att jag ska fortsätta så länge jag orkar, men att jag ska jobba för det rätta.

Vårt uppdrag är så viktigt att det är större än våra meningsskiljaktigheter.

Under de senaste veckornas diskussioner i Svenska Akademien har ledamöterna beslutat att tillåta ledamöter att självmant träda ut ur Akademien. Det har tidigare ansetts vara omöjligt enligt stadgarna, vilket lett till att flera stolar i praktiken stått tomma sedan ledamöter som Kerstin Ekman, Lotta Lotass och nu även Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund valt att lämna arbetet.

– Vi har granskat våra stadgar och det står inget i dem om att det är förbjudet att lämna Svenska Akademien. Att man har sin stol på livstid ska vara en trygghet för ledamöterna, ungefär som i USA:s högsta domstol. Men om en ledamot själv vill lämna Akademien ska det vara möjligt. Vi håller nu på att se över formerna för det, säger ständiga sekreteraren Sara Danius.

Hon poängterar att de ledamöter som nu angett att de lämnar arbetet inte har begärt utträde ur Akademien, utan tar paus i sitt arbete. Potentiellt kan det röra sig om upp till sex stolar som blir lediga framöver om de frånvarande ledamöterna väljer att begära slutgiltigt utträde.

Efter reklamen visas:
Kristina Lugn om Kulturprofilen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons