Annons

Frostenson och Danius lämnar Akademien

Sara Danius tillsammans med Sara Stridsberg när de gemensamt lämnar Börshuset. Det är oklart om Sara Stridsberg stannar i Akademien.
Sara Danius tillsammans med Sara Stridsberg när de gemensamt lämnar Börshuset. Det är oklart om Sara Stridsberg stannar i Akademien. Foto: Tomas Oneborg

Både ständige sekreteraren Sara Danius och Katarina Frostenson lämnar Akademien. Det stod klart efter ett nära tre timmar långt möte i Svenska Akademien.

– Det var Akademiens önskan att jag skulle lämna, säger Sara Danius.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Kvinnorna lämnar Svenska Akademien

Beskedet kom vid klockan åtta på torsdagskvällen efter Svenska Akademiens traditionsenliga möte på Börshuset i Gamla Stan i Stockholm. Det var första mötet sedan tre ledamöter – Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren – valde att lämna sina stolar i Svenska Akademien i fredags.

Efter nära tre timmars möte träffade Sara Danius pressen utanför och meddelade att hon lämnar uppdraget som ständig sekreterare och sin stol i Akademien.

– Det känns bra, sa Sara Danius.

– Jag hade gärna fortsatt med det finns ju andra saker att göra i livet, sa hon.

Ledamoten Sara Stridsberg höll Sara Danius under armen när de två därefter gemensamt lämnade Börshuset och klev in i en väntande bil.

– Det är dags att lämna den här skaran nu, sa Sara Stridsberg till Sara Danius.

Efter mötet kom ett kort pressmeddelande från Svenska Akademien om att även Katarina Frostenson lämnar sitt uppdrag i Akademien.

”Katarina Frostenson har meddelat att hon lämnar sina uppdrag i Svenska Akademien med förhoppningen att den skall överleva som institution”, skriver Akademien i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Sara Danius ville inte berätta om beskedet om hennes avgång föregåtts av en omröstning men beskriver det som Svenska Akademiens vilja att hon skulle lämna sekreterarposten.

I ett sms till DN berättar ledamoten Sara Stridsberg om mötet.

– Dealen i Akademien var att Katarina Frostenson lämnar arbetet i Akademien, inte sin plats, om Sara Danius lämnar som ständig sekreterare. Jag grät på mötet, skriver Sara Stridsberg i ett sms till DN.

Stridsberg har tidigare meddelat att hon vill ta sig tid att fundera över sitt beslut. ”Jag har sett, och ser fortfarande, Sara Danius som ett hopp om en akademi i ljus och öppenhet”, skrev hon till TT i lördags då Sara Danius fortfarande var kvar som ständig sekreterare.

Ledamoten Göran Malmqvist lämnade byggnaden näst efter Danius och Stridsberg. Han sa att det varit ett ”jobbigt” möte. Han tolkade det inte som att Danius väljer att lämna Svenska Akademien helt och hållet.

– Det ska vi bli två om. Vi får försöka övertala henne, säger han.

Han beskrev Danius beslut att sluta som ständig sekreterare som "klokt".

– Akademien är räddad, sa han.

Direktören Anders Olsson sa i ett kort möte med journalisterna utanför Börshuset att Akademien inte uppmanat Katarina Frostenson att lämna sina uppdrag  "men vi har talat med henne". Han sa också att han inte vet vem som efterträder Sara Danius som ständig sekreterare.

– Jag har tagit den uppgiften som direktör, tills vidare, under en övergångsfas.

När kan ni ta det beslutet?

– Vi arbetar nu under en övergångsperiod med en ny Akademi och det är ett försök att rekonstruera Akademien i en situation som är enormt kritisk, säger han.

Annons
Annons

Hur ska ni återupprätta förtroendet för Akademien?

- Det vet vi inte än, svarade Anders Olsson.

Frostenson är gift med den så kallade ”kulturprofilen” Jean Claude Arnault. Han är anklagad för sexuella övergrepp och för att ha läckt ett flertal nobelpristagare – vilket är bakgrunden till krisen i Akademien som började i höstas.

Krisen tog fart när tre ledamöter – Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren – valde att lämna sina stolar i Svenska Akademien i fredags. Senare kom det fram att Akademien tidigare hållit en omröstning om Frostenson skulle uteslutas. De tre avhopparna röstade ja men en majoritet av ledamöterna röstade nej.

Efter de tre ledamöternas beslut att lämna Akademien i fredags tilltog turbulensen inom Akademien i början av veckan, då ledamoten och tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl riktade hård kritik mot Danius och de tre ledamöterna som hoppat av sina uppdrag.

I ett debattinlägg i Expressen skrev han bland annat att ledamöterna, som röstade för en uteslutning av ledamoten med nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen, var "en klick dåliga förlorare". I samma text skrev han att Sara Danius är "den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Tillsammans med sju andra ledamöter skrev han också en debattartikel i SvD där de uttryckte sitt stöd för Katarina Frostenson.

Kungen, som är Akademiens beskyddare, är informerad om den senaste utvecklingen inom Svenska Akademien. Det säger hovets informationschef Margareta Thorgren under torsdagskvällen till Aftonbladet.

Efter reklamen visas:
OBS – INAKTUELL (Svenska Akademien – detta har hänt)
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons