Annons

Sara Danius mamma: ”Hon visade inget utåt”

Sara Danius.
Sara Danius. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sara Danius mamma Anna Wahlgren tackar i ett inlägg på Facebook för det deltagande som strömmat in under helgen efter dotterns bortgång.

”Vi visste alla det senaste halvåret att utgången bara kunde bli en”, skriver hon.

Under strecket
SvD
Publicerad

Anna Wahlgren. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT

Anna Wahlgren. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT

Det var under natten mot lördagen som 57-åriga Sara Danius, professor i litteratur och tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, gick bort i sviterna av bröstcancer.

I ett inlägg på Facebook på söndagen tackar hennes mamma, författaren och samhällsdebattören Anna Wahlgren, för stödet och lovorden:

”Tack alla ni kära för ert djupa deltagande och er innerliga medkänsla.”

”Med all rätt strös lovorden över min äldsta dotter Sara som lämnade oss – och hela Sverige – natten till igår den 12 oktober. Nu är hon död. Bröstcancern spred sig obevekligen. Vi visste alla det senaste halvåret att utgången bara kunde bli en.”

”Jag vill tacka er alla som har bett för henne, för mig och hennes syskon ända sedan hon blev sjuk, för nära sex år sedan.”

Anna Wahlgren. Arkivbild.
Anna Wahlgren. Arkivbild. Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT

”Under hela sitt makalösa arbete för och representation av Svenska Akademien sedan hon blev invald som ledamot och senare som ständig sekreterare och frontfigur för densamma, undergick hon en mycket tät, krävande, utmattande och tidvis olidlig behandling. Av det visade hon inget utåt”.

Anna Wahlgren, 77, tackar även de som kände till att dotterns cancer hade kommit tillbaka och som respekterade hennes önskan att hålla det privat. Hon tackar även Stockholms Sjukhem, där Sara Danius vårdades den sista tiden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons