Annons

Sara Lövestam ny språkskribent: ”Grammatiknörd”

Sara Lövestam, ny skribent i SvD.
Sara Lövestam, ny skribent i SvD. Foto: Staffan Löwstedt

Hon har skrivit humoristiska grammatikböcker och jobbat som SFI-lärare. Nu blir författaren och språkvetaren Sara Lövestam skribent i SvD.

Under strecket
Publicerad

Sara Lövestam arbetar med språk på flera sätt. Hon brukar kalla sig författare och grammatikapostel. När hon skriver om svenska språket blir det ofta personligt och underhållande. Grammatikboken ”Grejen med verb” tog sig in på topplistan över storsäljande fackböcker.

Nu börjar Sara Lövestam skriva språkspalter i SvD, med start denna vecka.

Vad kan läsarna vänta sig?

– Jag har tre stora intressen när det gäller språk. Jag är en stor grammatiknörd. Jag har jobbat som SFI-lärare i elva år, och har därför ett utifrånperspektiv på svenskan. Nu försörjer jag mig som författare, så det kommer att bli en del språkliga reflektioner utifrån en skönlitterär författares perspektiv. Min stil är ganska personlig och ibland kåserande, och jag hoppas att en och annan kommer att dra på munnen.

Vad är det som är så roligt med grammatik?

– Det kommer att framgå i min första språkspalt. Spalten blir en presentation av mig och hur jag blev så gravt grammatikintresserad.

Hur ser din bakgrund ut?

– Jag är utbildad språkvetare och SFI-lärare. Jag har skrivit sex grammatikböcker, varav fyra humoristiska. Jag skriver krönikor i Språktidningen om grammatik och jag är anlitad som språkexpert i Nyhetsmorgon TV 4.

Varför är människor så fascinerade av språkfrågor?

– Språkfrågor rör alla människor. Språket är det vi har för att kommunicera med varandra. Alla är kanske inte intresserade av att ta reda på vad Svenska Akademien eller Språkrådet tycker är det rätta, men alla är språkintresserade på ett eller annat sätt, så därför finns det också ett stort underlag för skratt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons