Sara Mohammad, grundare av riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF), är en av Sveriges starkaste röster mot hedersvåld.
Sara Mohammad, grundare av riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF), är en av Sveriges starkaste röster mot hedersvåld. Foto: Simon Rehnström

Sara Mohammad: Risk att ”shariapoliser” blir fler

Hon har sett hur pappor, bröder och kusiner begränsar flickors liv i takt med att salafistmiljön vuxit i Sverige. Människorättsaktivisten Sara Mohammad riktar stark kritik mot hur pengar betalats ut till islamistiska organisationer utan kontroll.

– Bidragen gör att ”shariapoliser” kan bli fler, säger Mohammad.

Publicerad

Intervjun sker på hemlig plats, i en lägenhet där utsatta kvinnor och unga kan söka skydd.

Jourlägenheten drivs av riksorganisationen GAPF – ”Glöm aldrig Pela och Fadime”, till minne av två kvinnor som dödades för att de ansågs ha kränkt familjens heder.

Sara Mohammad, som grundade föreningen 2001, är stressad. Telefonen ringer flera gånger. Nu när Sverige har fått en statsminister vill hon få besked från Socialdemokraternas stab om vem som kommer till helgens Fadime-gala.

Själv har hon inte hunnit öva in sitt tal.

Temat är ”från ord till handling”. Tajmingen är utmärkt, eftersom den nya regeringen vilar på en skriftlig överenskommelse mellan fyra partier, där åtgärder mot hedersbrott är en av 73 samarbetspunkter.

I januariavtalet mellan S, MP, C och L står det att brott med hedersmotiv ska få en egen brottsrubriceringen och att straffen ska skärpas.

Men Sara Mohammad tar inte ut någon seger, hon är van vid bakslag.

– Tyvärr har vi sett att det många gånger finns en ventil i lagtexten som gör det möjligt för kränkningar av flickor och kvinnor att fortsätta.

Hon påpekar under intervjun att hedersvåld och förtryck utövas av flera olika religiösa och traditionella grupper, men säger ändå att den extrema islamismen är mest offensiv.

Sara Mohammad har blivit känd som en av de viktigaste rösterna i Sverige i kampen mot hedersförtryck och våld. Hon är en människoaktivist som flydde den kurdiska regionen i nordöstra Irak efter att hennes bror riktat en kalasjnikov mot hennes huvud för att hon inte ville låta sig giftas bort.

Annons

I dag förfasas hon över hur hur islamister, med extrema åsikter som begränsar kvinnors liv, fått flytta fram sina positioner i Sverige.

– Islamister har lyckats vinna mark, år in och år ut. Rädslan över att bli kallad rasist eller islamofob har haft en roll i det.

Sverige har varit tafatt, både på lokal och nationell nivå, anser Sara Mohammad. Hon berättar om när hon besökte en kommun som behövde råd kring hur de skulle hantera olika religiösa föreningar.

– Det hade börjat med att föreningen krävde att det inte skulle finnas någon lättöl på bordet, och sakta men säkert skulle sedan kvinnorna runt bordet också bort. Samhället har gett efter steg för steg.

Sara Mohammad berättar om när hon dök upp på en mindre demonstration och en kvinna gjorde utfall mot henne. ”Nu kommer du här med din islamofobi och vill förstöra för oss muslimer”, sa kvinnan och slog mot Mohammad.
Sara Mohammad berättar om när hon dök upp på en mindre demonstration och en kvinna gjorde utfall mot henne. ”Nu kommer du här med din islamofobi och vill förstöra för oss muslimer”, sa kvinnan och slog mot Mohammad. Foto: Simon Rehnström

Samtidigt som hedersförtryck fått större utrymme i den politiska debatten, så har både staten och kommuner sponsrat olika föreningar som sprider islamistisk propaganda, säger Sara Mohammad.

Annons

Borås stad betalde exempelvis ut 100 000 kronor i bidrag till en förening som bjöd in islamiska fundamentalister och bokstavstroende salafister som talare i moskén. SvD skrev, i ett uppmärksammat reportage hösten 2018, om salafismens framväxt i Borås.

– Jag vill inte vara för negativ, för medvetenheten om hedersförtryck har ökat. Men under tiden som vi har kämpat, så fortsätter man att göda islamistiska miljöer med bidrag.

Sveriges förenade muslimer, SFM, blev av med sitt statliga bidrag förra året och tvingades betala tillbaka över 500 000 kronor efter att Aftonbladet avslöjat att de arrangerade föreläsningar där kränkningar mot kvinnor förekom.

Sara Mohammad är trött på nonchalansen och okunskapen i debatten – som ofta blir infekterad. Gång på gång får hon lyssna till dem som förnekar att det finns en kraft i Sverige som vill implementera extrema normer och värderingar.

Om man inte vet vad islamister vill eller vet strukturerna bakom hedersförtryck, då ska man gärna vara tyst

– Det beror på den goda viljans vilsenhet. Men om man inte vet vad islamister vill eller vet strukturerna bakom hedersförtryck, då ska man gärna vara tyst.

Annons

Hur menar du?

– Förnekandet kan skada en människa. För att om man betraktar islamister som vanligt folk, så bidrar man till normaliseringen. Då kan de få mer fäste, under namn av yttrandefrihet och religionsfrihet.

Hon ser flera faror vid horisonten. Kvinnor och flickor i utsatta områden riskerar allt större kontroll från ”shariapoliser”, som Sara Mohammad kallar dem.

Användningen av sociala medier, som Snapchat och Instagram, beskriver hon som rena ”dödsfällor” för personer som lever under hedersnormer.

– Det är en fotboja och en fiende som kan kosta dig livet. Vi har haft massor av fall av utpressning, exempelvis när personer hotar att skicka bilder på när flickor tagit av sig slöjan.

Hedersmordet i Gävle 2016 är ett exempel på vad en bild kan göra, enligt Sara Mohammed. En 23-årig man kidnappades och mördades efter att ha publicerat ett foto på Facebook där han poserade med en kvinna. Detta fick kvinnans släkt att se rött. Släktingar till kvinnan dömdes senare för att ha mördat mannen. Men också kvinnan dömdes, enligt domen hjälpte hon släktingarna att kidnappa mannen.

Sara Mohammad häller upp lite mer vatten. Hon tappar rösten ibland, och måste spara sig till helgens gala.

– Fler måste ta ställning mot det här, annars kommer vi få en backlash på den nivå av jämställdhet som vi är vana vid. Det är hyckleri om man inte ser skillnad på nivån av jämställdhet i Sverige jämfört med i Afghanistan, Somalia, Irak, Iran eller Saudiarabien.

Fadime-galan äger rum söndagen den 20 januari i Stockholm.
Fadime-galan äger rum söndagen den 20 januari i Stockholm. Foto: Simon Rehnström
Efter reklamen visas:
Det här är salafism

Sara Mohammad berättar om när hon dök upp på en mindre demonstration och en kvinna gjorde utfall mot henne. ”Nu kommer du här med din islamofobi och vill förstöra för oss muslimer”, sa kvinnan och slog mot Mohammad.

Foto: Simon RehnströmBild 1 av 2

Fadime-galan äger rum söndagen den 20 januari i Stockholm.

Foto: Simon RehnströmBild 2 av 2