Annons

Sara Stridsberg: ”Bokens ställning är hotad”

Sara Stridsberg, författare, dramatiker och ny ledamot i Svenska Akademien.
Sara Stridsberg, författare, dramatiker och ny ledamot i Svenska Akademien. Foto: Daniella Backlund / SvD

Sara Stridsberg om vad som fick henne att efter viss tveksamhet tacka ja till att bli ny ledamot i Svenska Akademien, på stol nummer 13. ”Kändes som om samtalet kom från en annan planet”, säger hon till SvD Kultur.

Under strecket
Publicerad

**Grattis Sara Stridsberg. Hur känns det? **

– Tack. Jag befinner mig i Helsingfors för att prata om ”Beckomberga” efter att ha åkt nattbåt hela natten, jag är trött efter resan och omtumlad.

Hur var det att ta emot samtalet från Akademien?

– Jag förstod faktiskt inte först vad det rörde, jag stod på Finlandsfärjan i ett hav av hungriga barn och försökte hitta något ätbart i buffén. Det kändes som att samtalet kom från en annan planet.

Var det väntat att du skulle bli invald?

– Nej, tanken hade aldrig föresvävat mig.

Svarade du ja direkt?

– Nej. Det gjorde jag inte. Jag har hållit mig undan från sammanhang som det här tidigare. Men jag har funderat mycket under natten, och kommit fram till att jag är så pass intresserad av litteraturens plats i världen, och världens plats i litteraturen. I Sverige är Akademien en viktig del av det.

Så du tackade ja till slut ändå?

– Ja. Men jag tror att om jag inte kände att bokens ställning var så bräcklig eller så hotad så kanske jag inte hade sagt ja. Det känns som en särskild tid och att jag kanske kan bidra med något.

Annons
Annons

Var det något särskilt som fick dig att ändra dig?

  • Jag tänkte att kunde Birgitta Trotzig skriva det fantastiska hon gjorde medan hon satt i Akademien så kan väl jag.

Men det fanns tveksamhet hos dig kring vad det skulle innebära för ditt eget författarskap?

– Jag har sagt till Akademien att jag känner mig väldigt tveksam till om jag är rätt person, för mitt hjärta finns i skrivandet och jag tror att jag skulle bli djupt olycklig om jag inte fick eller kunde skriva. Så de har lovat mig att det är deras främsta intresse också att jag ska göra det jag gör.

Det innebär stor makt att sitta i Akademien.

– Jag har aldrig velat ha makt, jag har aktat mig för att ha makt på olika sätt och är ganska rädd för den. Nu har jag det, så nu ska jag försöka hantera den så varsamt jag kan.

Kommer det förändra ditt liv att vara del av det?

– Jag tror att Akademien innebär en ny riktning för mig, där jag får vara en smula mer världstillvänd, där jag får ingå i ett samtal om värld och litteratur.

Arbetet i Svenska Akademien innebär ju en del rutiner och förpliktelser.

– Alla har sina rutiner, sina torsdagar med ärtsoppa eller måndagar med falafel. Jag ägnar mina dagar åt att sitta i sängen och skriva, det är min rutin. Men jag vet inte helt enkelt vad som kommer nu… Rutiner ändras, så är det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons