Annons

Henrik Sundbom:Särbehandlingen av småföretag måste upphöra

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade i mars regeringens krispaket riktat till svenska småföretag.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade i mars regeringens krispaket riktat till svenska småföretag. Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen visar klen insikt i småföretagares villkor, eftersom de som driver enskild firma inte omfattas av coronastödet.

Under strecket
Publicerad

Sedan coronapandemin startade har regeringen frekvent betonat vikten av att hjälpa svenska företag att ta sig igenom krisen. Möjligheten till korttidsarbete, som har beviljats för 73 000 företag, har till exempel gjort att många har kunnat klara sig undan konkurs och uppsägningar. Men de flesta av regeringens stödåtgärder gäller enbart aktiebolag. Hundratusentals svenskar som arbetar genom enskild firma har hittills stått lottlösa.

Den enskilde näringsidkaren saknar per definition anställda. Företagets ekonomi är tätt sammanflätad med företagarens privatekonomi. Går företaget omkull, innebär det personlig konkurs. Det är en hård smäll, både ekonomiskt och mentalt. Svaret till landets minsta och mest utsatta företag har än så länge, efter närmare ett halvår av ekonomisk kräftgång, varit ökade möjligheter att söka lån och a-kassa.

Det tyder på klen insikt i småföretagares villkor. Att ta sig igenom en kris med hjälp av ett lån är sällan ett alternativ ens för större företag. I maj hade bara 189 miljoner av 100 avsatta miljarder lånats ut genom Magdalena Anderssons företagsakut. För den enskilda näringsidkaren är lån en otänkbar väg. För att få a-kassa måste företagaren avsäga sig sina kvarvarande uppdrag och lägga verksamheten i träda.

Annons
Annons

Den som bestämmer sig för ett liv som egenföretagare gör det förhoppningsvis med öppna ögon. Man vet att man väljer en fri men ekonomiskt otrygg verklighet framför den trygga vardagen som anställd. Samtliga våra grannländer har dock, enligt en rapport från Småföretagarnas riksförbund av Nima Sanandaji och Erik Sjölander, hittat fungerande lösningar för att stötta småföretag. Att de mest utsatta företagarna ställs på bar backe under en kris som är bortom deras kontroll, samtidigt som storbolag och ekonomiskt välbärgade artister hålls under armarna, är en skamfläck för Sveriges sätt att hantera de ekonomiska konsekvenserna av pandemin.

Veckan före midsommar uppmanade riksdagen regeringen att komma med förslag som stärker enskilda näringsidkares möjligheter att klara krisen. En bra början vore att enskilda näringsidkare får rätt till omställningsstöd baserat på löneuttag, tillåts tillämpa korttidsarbete, eller kan ta ut a-kassa på halvtid och samtidigt hålla liv i sin näringsverksamhet. Och det borde ha skett redan i går.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons