Annons

Sarenbrant rasar mot utebliven listplacering

Sofie Sarenbrant.
Sofie Sarenbrant. Foto: Thron Ullberg

Ett storbråk kring bokbranschens försäljningslista har brutit ut sedan författaren Sofie Sarenbrants deckare "Skamvrån" hamnat utanför, skriver Svensk bokhandel.

Under strecket
TT
Publicerad

Sarenbrants förlag Bookmark beskyller de ansvariga för "tjänstefel och maktmissbruk" eftersom man säger blankt nej till att uppdatera topplistorna.

I veckan publicerade Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen listan över de 20 mest sålda böckerna i Sverige under 2019. Ljudboksförsäljningen fanns dock inte med, vilket innebar att Sarenbrants "Skamvrån" hamnade utanför. "Mitt värsta bakslag som författare inträffade idag", skrev hon på Instagram och hävdade att 100 000 lyssningar av boken fallit bort.

Företaget Bokinfo som samlar in försäljningsstatistik förklarar det hela med att Bookmark lämnat in ofullständig information där författarnamn saknats. Även om man senare kompletterat uppgifterna är det inte aktuellt att uppdatera listorna, uppger Förläggareföreningen.

– Vi tycker att det mest korrekta är att när året stängs så öppnar vi inte upp det igen, säger vd Kristina Ahlinder till Svensk bokhandel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons