Annons

Ivar Arpi:Särskilt socialdemokratiska områden

Ett ganska representativt valresultat för det Polisen kallar särskilt utsatta områden.
Ett ganska representativt valresultat för det Polisen kallar särskilt utsatta områden.
Under strecket
Publicerad

Det heter inte ’särskilt utsatta områden’ längre. Korrekt namn är: ’särskilt socialdemokratiska områden’” När jag läser det på Twitter är min första tanke att det inte kan vara så enkelt. Det låter för bekvämt, för lätt att passa in i befintliga fördomar om röstmönster för dem med utländsk bakgrund.

Polisen har tre nivåer på stadsdelar med problem: utsatta områden, riskområden och särskilt utsatta områden. Definitionen av ett särskilt utsatt område är där polisen har svårt att fullfölja sina uppdrag, det finns parallella samhällsstrukturer, invånarna är obenägna att delta i rättsprocessen och det förekommer våldsbejakande religiös extremism. 2016 identifierade man 15, vilket hade ökat till 23 för 2017. Hur många fler det blir 2018 återstår att se. Gemensamt för områdena är att andelen med utländsk härkomst är hög.

När Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, granskade Valmyndighetens väljarstatistik såg han ett mönster. Om andelen som inte är svenska medborgare i en stadsdel är 30 procent eller högre är det med största sannolikhet vad polisen kallar för ett särskilt utsatt område. ”Jag plockar fram Polisens rapport och börjar pricka av namnen uppifrån. Av de 22 kvarvarande distrikten med högst andel utan medborgarskap ligger 20 i områden som tas upp i rapporten om särskilt utsatta områden med grasserande kriminalitet. Överlappningen är helt remarkabel.” (Dagens Samhälle 3/9)

Annons
Annons

Hur gör man när en majoritet av de nya väljarna som kommer till landet röstar vänster?

De kvarvarande två distrikten ligger i Valsta i Sigtuna som har stora problem med öppen droghandel och kriminalitet. Som Santesson skriver: ”risken verkar finnas att det kan bli 22 av 22 på listan när nästa analysrapport kommer.”

Så hur röstar man i de 23 särskilt utsatta områdena? Jag kontrollräknade på områdenas valdistrikt. Och jo, man skulle kunna kalla dem särskilt socialdemokratiska områden. Hade Sverige endast utgjorts av dessa stadsdelar hade Socialdemokraterna haft egen majoritet och Vänsterpartiet varit det näst största partiet.

Några nedslag i olika valdistrikt: Rinkebysvängen Ö, Stockholm: Socialdemokraterna 76,9 procent, Vänsterpartiet 11,8 procent. Mellersta Gottsunda, Uppsala: S 48,2 procent, V 22,2 procent. Araby, Växjö: S 61,1 procent, V 13,3 procent. Herrgården, Malmö: S 79,6 procent, V 10,1%. Norra Biskopsgården, Göteborg: S 53,7 procent, V 19,6 procent.

Ja, ni fattar.

Detta är områden där både sysselsättning och utbildningsnivå är låg. Men i övriga landet har motsvarande situation lett till att Sverigedemokraterna ökar i opinionen. ”Ju lägre utbildning en person i arbetarklassen har, desto troligare är det att denne röstar på Sverigedemokraterna. Tittar du på medelklassen är det på samma vis: ju lägre utbildning, desto större chans att du är sverigedemokrat”, säger Anders Sannerstedt, statsvetare som studerat SD-väljare, till DN. (10/9)

Detta mönster verkar dock inte finnas för dem som inte är inrikes födda, som sagt. SCB:s stora partisympatiundersökning i maj visade att de rödgröna hade vunnit valet med 53,6 procent om bara de utrikes födda räknats eller 51,1 procent om man endast räknat dem med utländsk bakgrund. Kanske är det inte svårare än att man ofta röstar med sitt ekonomiska intresse.

Går man till val på att införa ett bidragstak, som Moderaterna gjorde, vinner man förmodligen inga röster bland bidragstagare. Inte heller om man går till val på att nyanlända ska tvingas ta lån i stället för bidrag, som Centerpartiet gjorde.

Precis som republikanerna i USA har den svenska högern en utmaning kopplad till demografin: hur gör man när en majoritet av de nya väljarna som kommer till landet röstar vänster?

Efter reklamen visas:
Ivar Arpi om valresultatet
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons