Annons

”Strejken kan kosta SAS 75 miljoner om dagen”

Svenska, norska och danska SAS-piloter har nu gått ut i strejk, efter att samtalen mellan SAS och flygbolagets piloter inte nått någon lösning. Sammanlagt berörs 1 409 piloter i de tre länderna. Strejken gör att totalt 673 flygningar ställs in under fredagen.

– Det är en kris som varje dag förmodligen kostar SAS nära 75 miljoner svenska kronor, säger Sydbanks flyganalytiker Jacob Pedersen.

Under strecket
Nyhetsbyrån TT, Omni Ekonomi
Uppdaterad
Publicerad

Strejken gör att totalt 673 flygningar ställs in under fredagen.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 3

SAS-piloter går ut i strejk efter strandade förhandlingar.

Foto: Gorm Kallestad/TTBild 2 av 3

Strandade resenärer på Arlanda på grund av SAS-piloternas strejk.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 3 av 3

Strejken gör att totalt 673 flygningar ställs in under fredagen.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
70 000 SAS-resenärer drabbas av pilotstrejk

"Det är djupt olyckligt att den här pilotkonflikten nu drabbar våra kunder. SAS är beredda att fortsätta förhandla, men kraven skulle få mycket allvarliga konsekvenser för företaget om de uppfylldes. Pilotföreningarna har trots det valt konflikt.", skriver Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS i ett mejl.

Även norska och danska piloter har nu gått ut i strejk. Enligt SAS påverkas omkring 70 procent av bolagets flygningar av strejken, resterande utförs av samarbetspartners. SAS ställer in 673 flygningar under fredagen och totalt kommer 72 000 passagerare att beröras, enligt ett pressmeddelande, rapporterar Omni. Ytterligare 100 000 kan drabbas ifall strejken pågår över helgen, skriver Aftonbladet.

Strejken gör att totalt 673 flygningar ställs in under fredagen.
Strejken gör att totalt 673 flygningar ställs in under fredagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Förhandlingschefen för Transportföretagens flygbranschavdelning, Torbjörn Granevärn, tycker att piloterna bör "ta sitt förnuft till fånga".

Annons
Annons

SAS-piloter går ut i strejk efter strandade förhandlingar.

Foto: Gorm Kallestad/TTBild 1 av 2

Strandade resenärer på Arlanda på grund av SAS-piloternas strejk.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 2 av 2

"Vi hade önskat att piloterna tagit ett större ansvar i den här situationen. Men piloterna står kvar vid sitt extrema löneanspråk om 13 procent mer trots redan hög snittlön på 93 000 kronor i månaden", säger han i ett uttalande till TT.

Facket kallar siffran på 93 000 kronor för oärlig och menar att ingångslönen för en pilot ligger på 34 000 kronor. Att ange snittlönen är svårt enligt facket, rapporterar SVT Nyheter.

SAS-piloter går ut i strejk efter strandade förhandlingar.
SAS-piloter går ut i strejk efter strandade förhandlingar. Foto: Gorm Kallestad/TT

Att parterna står så långt ifrån varandra gör pilotstrejken till en betydande kris för SAS, menar Sydbanks flyganalytiker Jacob Pedersen, skriver Omni.

– Och det är en kris som varje dag förmodligen kostar SAS nära 75 miljoner svenska kronor. Detta är mycket, mycket dyrt, säger han till Børsen.

SAS uppger att ungefär 70 procent av flygningarna kommer att ställas in. Enligt Pedersen räcker det med att strejken pågår i två veckor för att ett ”ganska bra år” med vinst för SAS kommer att vändas till förluster. Och skulle SAS gå med på piloternas krav innebär det att flygbolaget riskerar att gå under, säger han till Børsen.

– Detta är en kamp SAS ledning inte har råd att förlora.

Strandade resenärer på Arlanda på grund av SAS-piloternas strejk.
Strandade resenärer på Arlanda på grund av SAS-piloternas strejk. Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons

Konflikten rör nya kollektivavtal för piloterna som bland annat anser att de hamnat efter sina konkurrenter lönemässigt. Båda parterna har haft möjlighet att lägga fram sina krav till medlarna.

Ett av piloternas huvudkrav i konflikten har varit större förutsägbarhet i förhållande till arbete och fritid. Många av SAS-piloterna har i dag inte kontroll över när och hur länge de skall jobba.

– Dagens schemaläggningsregler är ohållbara. Majoriteten av SAS-piloterna har inte fasta scheman. Alla som har ett familjeliv kan föreställa sig hur krävande det är att inte veta när man skall jobba, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för Svensk Pilotförenings, SPF, SAS sektion, i ett pressmeddelande.

Han tillägger:

– SAS måste börja samarbeta med sina anställda för att utveckla företaget. Vi är förberedda på att strejken kan bli långvarig, säger Tersmeden.

Enligt SAS påverkas omkring 70 procent av bolagets flygningar vid strejken, då resterande utförs av samarbetspartners.

Runt 70 000 resenärer drabbas under fredagen, enligt Freja Annamatz, presschef på SAS. Redan under torsdagskvällen meddelade bolaget att 205 flygningar har ställts in på fredagen.

– Vi har många resenärer som är oroliga och vi väljer då att som förebyggande åtgärd ställa in de här flygen. Vi tycker att det är bättre att få den här informationen i god tid, säger Freja Annamatz.

Hon säger vidare att bolaget gör allt det kan för att boka om kunder till andra bolag. Under helgen handlar det om ytterligare 100 000 drabbade resenärer. Bolaget har erbjudit dem som har flygningar bokade under fredag, lördag, söndag och måndag att boka om utan kostnad.

– Skulle det bli så att det blir en störning kontaktar vi alltid resenärerna via sms, säger Freja Annamatz.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons