Annons

SAS permitterar 930 – svensk personal berörs inte

SAS har till följd av strejken varslat om permittering för närmare 1000 personer ur den norska kabinpersonalen.

– Det är riktigt. Det är cirka 930 kabinanställda, bekräftar presschef Knut Morten Johansen till VG.

Under strecket
Publicerad

SAS-plan som blivit parkerade under strejken.

Foto: Johan Nilsson/TT

SAS-plan som blivit parkerade under strejken.

Foto: Johan Nilsson/TT
SAS-plan som blivit parkerade under strejken.
SAS-plan som blivit parkerade under strejken. Foto: Johan Nilsson/TT

De kabinanställda kommer varslas löpande från och med 1 maj och permitteras från sin första arbetsdag efter att de har fått sitt varsel. I permitteringsvarslet pekar SAS till den pågående strejken bland de skandinaviska piloterna som bakgrund till att de inte längre kan sysselsätta kabinpersonalen.

Permittering innebär ett tillfälligt avbrott i arbetet och utbetalningen av lönen. I övrigt är anställningsförhållandet oförändrat. Under permitteringen har arbetstagaren vanligen rätt till utkomstskydd för arbetslösa.

– I Sverige har man inte rätt att permittera, men i Norge är det dock en vanlig åtgärd vid strejk. Permitteringen rör inte de strejkande piloterna, utan främst kabinpersonalen som inte har arbetsuppgifter medan strejken pågår, säger SAS svenska presskontakt Karin Nyman.

Trots att strejken berör all skandinavisk kabinpersonal, är det bara i Norge som lagen om arbetsskydd tillåter permittering. Därför har kommer ledaren över den norska kabinföreningen, Pål Røine, representera den permitterade kabinpersonalen.

– Det är en laglig permittering, men vi som förening menar att den ör onödig och vi anser att de hade kunnat vänta längre. Samtidigt ska de ha cred, eftersom de hade kunnat varsla om permittering mycket tidigare, säger han till VG.

De skandinaviska piloterna har strejkat sedan torsdag den 25:e april, men just nu finns det inget som tyder på att parterna rör sig mot en lösning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons