Annons

Fredric Karén:Sätt smugglarna bakom galler istället

På bara tre veckor har alla tidigare, öppna, flyktingläger rivits och ersatts av Hot Spots som finansieras av EU.
På bara tre veckor har alla tidigare, öppna, flyktingläger rivits och ersatts av Hot Spots som finansieras av EU. Foto: Fredric Karén
Under strecket
Publicerad

De kallas för Hot Spots. EU:s nya läger för "illegala flyktingar" som just nu byggs i rask takt i den grekiska övärlden. Höga stängsel, taggtråd, övervakningskameror och militärer som vaktar både på insidan och utsidan.
Hit förs alla flyktingar som kommer från Turkiet för att få sin asylansökan prövad.

**På bara tre veckor **har alla tidigare, öppna, flyktingläger rivits och ersatts av Hot Spots som finansieras av EU.
Enligt det avtal som tecknades mellan EU och Turkiet den 18 mars är alla flyktingar som kommer från Turkiet till Grekland att betrakta som illegala, fram till dess att det fastställts om de har asylrätt eller inte.

De som inte har asylskäl ska enligt avtalet skeppas tillbaka till Turkiet. Redan i morgon går den första färjan tillbaka till Turkiet lastad med flyktingar.

De hjälporganisationer som tidigare var verksamma i lägren är nu borta och ersatta av polis och militär. UNCHR - FN:s flyktingorganisation - finns kvar, men endast som observatörer. Ansvaret vilar nu på EU och Grekland att folkrätten efterlevs i dessa Hot Spots.
Enligt avtalet ska flyktingarna skyddas i enlighet med alla relevanta internationella normer.

Annons
Annons

Men från Samos kommer nu rapporter från UNHCR och lokala läkare att det i lägret på ön råder brist på i stort sett allt. Läkare som släppts in i lägret vittnar om små barn som letar mat bland soporna eftersom det inte finns tillgång till nappflaskor eller välling. Vattenkvaliteten är dålig vilket lett till sjukdomar. Lägret är dimensionerat för omkring 250 personer men nu vistas där 500 och fler kommer varje dag.
Häromdagen stod jag själv utanför de dubbla grindarna och såg barn och gamla titta ut genom taggtrådsstängslet, rädda och desperata.

Europas nya restriktiva flyktingpolitik må ha minskat antalet personer som söker sig till Sverige, men till Grekland märks ännu ingen sådan effekt. Tvärtom.
Första kvartalet 2015 kom 12 441 flyktingar sjövägen till Grekland. Samma period i år kom 150 700. En stor majoritet av dem är från Syrien.

Visserligen har avtalet inte varit i kraft mer än drygt två veckor så de långsiktiga effekterna är för tidigt att sia om. Men de flesta jag träffade på Samos tror inte att flyktingströmmarna kommer att minska kommande månader.
En stor bidragande orsak till det stavas pengar.

Att smuggla flyktingar över Medelhavet är en lukrativ affär som göder många. Allt i från handlaren som säljer undermåliga gummibåtar och flytvästar till astronomiska priser vidare till själva smugglaren som tar 1000-1500 euro per person. Alla tjänar på att hålla den här verksamheten vid liv. Däremellan ryktas det om korruption bland turkiska poliser och militärer som väljer att se åt sidan när båtarna sätts i sjön.

EU må sätta flyktingar bakom galler och taggtråd, men väldigt lite lär hända i den här frågan så länge den cyniska smugglingen, med risk för människors liv, får fortsätta i stort sett obehindrat.

Det är smugglarna som borde föras till Hot Spots, inte barn och gamla som flyr för sina liv från krigets Syrien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons