Annons

Maria Georgieva:”Sättet hon mördades på varning till oss alla”

Mordet på journalisten Viktoria Marinova väcker starka reaktioner. En maktkamp mellan ”onda” och ”goda” krafter tar nu form. Skeendet belyser hur mediesituationen i Bulgarien funkar.

Under strecket
Publicerad

Ett portätt av den mördade Viktoria Marinova har placerats vid frihetsmonumentet i staden Ruse.

Foto: Vadim Ghirda/AP

En kvinna lägger ner blommor vid porträttet av Marinova.

Foto: Filip Dvorski / AP

Ett portätt av den mördade Viktoria Marinova har placerats vid frihetsmonumentet i staden Ruse.

Foto: Vadim Ghirda/AP
Ett portätt av den mördade Viktoria Marinova har placerats vid frihetsmonumentet i staden Ruse.
Ett portätt av den mördade Viktoria Marinova har placerats vid frihetsmonumentet i staden Ruse. Foto: Vadim Ghirda/AP

En ung kvinna har mördats på ett brutalt sätt. Som många andra kvinnor i Bulgarien de senaste månaderna.

Journalisten Viktoria Marinova var programledare på den ledande lokala tv-kanalen TVN i nordöstra Bulgarien.

Hon brukade springa längs Donaus flodbank i staden Ruse, i närheten av platsen där kroppen hittades på lördagen, enligt bulgariska myndigheter.

En 20-åring har gripits i Tyskland, dit han uppges ha flytt på söndagen. Den misstänkte ska vara känd av polisen sedan tidigare och är från hennes hemstad, Ruse. Det berättade premiärminister Bojko Borisov vid en presskonferens på onsdagsmorgonen.

Åklagarmyndigheten säger att informationen de har pekar på att det fanns sexuella motiv bakom mordet, och tror inte att mordet kan kopplas till hennes arbete.

Annons
Annons

En kvinna lägger ner blommor vid porträttet av Marinova.

Foto: Filip Dvorski / AP

Bara dagar före mordet programledde Marinova dock det granskande tv-programmet ”Detektor” på TVN. Sändningen blev hennes sista.

I programmet medverkade två reportrar som gjort tunga avslöjanden om hur EU-fonder, värda miljontals bulgariska leva, missbrukats av bulgariska och rumänska byggföretag.

En av Bulgariens mest kände grävande reportrar, Dimitar Stojanov, gästade. Men hon gjorde inte intervjun med honom, vilket ouppmärksamt hastigt spreds som en sanning av flera medier.

Tidigare publicerades uppgifterna på grävsajten Bivol.bg. Strax efter granskningen greps Stojanov och hans rumänske kollega Attila Biro.

Mordet på Viktoria Marinova har väckt starka reaktioner. En kraftmätare mellan ”onda” och ”goda”.

En kvinna lägger ner blommor vid porträttet av Marinova.
En kvinna lägger ner blommor vid porträttet av Marinova. Foto: Filip Dvorski / AP

Mordet på Viktoria Marinova har väckt starka reaktioner. En kraftmätare mellan ”onda” och ”goda”. Många journalister slår ett slag för pressfriheten, andra säger att det är en tragedi men tror inte att mordet kan kopplas till hennes yrke.

Betydligt fler utanför Bulgarien har gjort tvärsäkra kopplingar mellan mordet och Viktoria Marinovas profession. Hennes kollegor på TVN är reserverade. Avvaktande, men har sagt att hon inte har varit hotad.

På bulgariska sociala medier sprids bilder på henne med konspirationsteorier från ”kloka experter” som ”länge har varnat för att detta skulle hända – korruption har dödat ytterligare en journalist”. Kvinnohat förekommer också.

Annons
Annons

Vissa använder också Marinovas död för att gynna sina egna intressen.

Aningslösa uttalanden har gjorts av andra journalister. En gör okritiskt kopplingen mellan mordet och migranter, genom att skylla på flyktingar eller romer.

Nu behövs en transparent utredning, säger EU-vänliga individer – både i och utanför Bulgarien.

Mediesituationen här just nu präglas av självcensur, vilket i sig gynnar makthavare som vill undvika granskning till varje pris. Ofta inväntas internationella reaktioner innan man pressar myndigheterna.

De senaste åren har bulgariska journalister arbetat med flera framgångsrika granskningar, de flesta av dessa har publiceras på just grävsajten Bivol, och plockats upp internationellt innan de fått genomslag på hemmaplan.

Bivol finansieras av bland annat av sina läsare, med donationer. Sajtens ägare, Assen Jordanov, fick tidigt efter mordet på Marinova sätta tonen och slå fast att grävreportrars medverkan i tv kan få ödesdigra konsekvenser. Det uttalandet spreds snabbt vidare av internationella medier.

– Det brutala sättet hon mördades på är en varning till oss alla, sa Assen Jordanov enligt AFP.

Ofta rinner bägaren över när man vet för lite och cynismen tar över. Oavsett vad polisen säger kommer ingen att tro dem, trots att informationen de presenterar är betydelsefull för allmänhetens och omvärldens förståelse.

Bulgarien hamnar på plats 111 på Reporter utan gränsers Pressfrihetsindex. Vi vet att grävande reportrar kan avlägsnas systematiskt, men man kan inte spela ut det kortet med spekulationer, eller sänka ribban och låta misstro styra en brottsutredning. Inte ens i EU:s fattigaste medlemsland. Det göder bara splittring och bekräftar att kampen mot brottsligheten aldrig kan bli en riktig prioritering i ett EU-land utan EU-standard.

Viktoria Marinova avslutade tv-programmet Detektor med att slå ett slag för landets granskande journalistik.

”Allmänhetens intresse går först och är viktigast”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons