Dagens namn: Karin, Kajsa
fredag 2 augusti kl. 06.37

Saudiarabien avskaffar restriktioner mot kvinnor

Eskalerat handelskrig, Nordkorea avfyrar nya robotar och sista dagen av huvudförhandlingar inleds i rättegången mot ASAP Rocky. Här är morgonens viktigaste nyheter.

USA:s handelskrig med Kina inte bara fortsätter – det eskalerar. Det är budskapet från president Trump, som under gårdagskvällen meddelade att USA från och med den 1 september inför 10-procentiga tullar på kinesiska varor, till ett värde över 300 miljarder dollar. Den amerikanska börserna och oljepriset föll kraftigt på beskedet.

Till slut fick Rakim Mayers, även känd som ASAP Rocky, komma till tals i Stockholms tingsrätt under torsdagen – och enligt hans advokat är han nöjd med hur dagen fortlöpte. I dag är det dags för den sista dagen av huvudförhandlingar, och fokus kommer ligga på förhören av Mayers livvakt, samt två kvinnliga ögonvittnen till den påstådda misshandeln.

För tredje gången på en vecka har Nordkorea testskjutit kortdistansrobotar, rapporterar den nordkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Roboten avfyrades på fredagsmorgonen lokal tid från landets östkust. Till Reuters sade sig president Trump inte vara orolig över utvecklingen, och menade att kortdistansrobotar var ”standard”.

Kungadömet Saudiarabien lättar något på sina hårda restriktioner mot den kvinnliga befolkningen, rapporterar den statliga tidningen Umm al-Qura. Bland annat kommer kvinnor hädanefter få ansöka om pass, och genomföra resor utan tillstånd från en förmyndare. Kvinnor kommer dessutom kunna ansöka om skilsmässa, något som tidigare varit förbjudet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Krogguiden – vad ska du äta i helgen?

Helgen är kommen, och med den har meteorologerna lovat sol i stora delar av Sverige. Vad passar då inte bättre än att gå ut och äta en bit mat? Om man dessutom befinner sig i Stockholm kan man botanisera i SvD:s Krogguiden för att få lite inspiration. Denna veckan recenserade Krogguiden Boulebar Tanto – och besöket levde inte riktigt upp till förväntningarna.

Efter sol kommer mer sol – eller snö?

Som sagt kommer de närmsta dagarna att bjuda på fint väder i stora delar av Sverige – efter det börjar meteorologernas prognoser att spreta. Vissa prognoser visar sol och fortsatt fint väder i slutet av nästa veckan, medan andra skvallrar om regnoväder och till och med snö i nordvästra Sverige. Vad vädret blir märker vi helt enkelt, nu hoppas jag att ni får en trevlig helg!

Annons
Annons
Annons