Annons

Saudiarabien dömer ut FN-utredning

Offren för ett luftangrepp, utfört av den saudiskledda alliansen, begravs i Saada i Jemen den 13 augusti. Många barn dödades i attacken när en buss träffades.
Offren för ett luftangrepp, utfört av den saudiskledda alliansen, begravs i Saada i Jemen den 13 augusti. Många barn dödades i attacken när en buss träffades. Foto: Hani Mohammed/AP/TT
TT
Publicerad

Saudiarabien och dess allierade riktar skarp kritik mot beslutet att förlänga den FN-ledda utredningen om krigsbrott under konflikten i Jemen. Beslutet fattades häromdagen av FN:s råd för mänskliga rättigheter, med röstsiffrorna 21 mot 8.

"Vi har ställts inför ett beslut som är partiskt, och som klart motsäger det tydliga mandat som getts av FN:s säkerhetsråd", heter det i ett uttalande.

Bakom uttalandet står den jemenitiska regeringen och dess allierade Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Egypten.

Annons

Beslutet står i motsättning till Jemens rätt att ge sitt samtycke till att samarbeta kring internationella resolutioner som handlar om mänskliga rättigheter inom landets eget territorium, anser de.

Jemens regering har meddelat att man avslutar samarbetet med FN:s råd för mänskliga rättigheter.

I den första preliminära rapporten som lades fram i augusti drogs slutsatsen att både den saudiskledda militäralliansen, som stöder Jemens regering, och de Iranstödda Huthirebellerna brutit mot internationell, humanitär rätt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons