Abdalhaqq Kielan har lett Stora moskén i Eskilstuna länge. I folkmun kallas den Årbymoskén, efter bostadsområdet den ligger i.
Abdalhaqq Kielan har lett Stora moskén i Eskilstuna länge. I folkmun kallas den Årbymoskén, efter bostadsområdet den ligger i. Foto: Tomas Oneborg

Saudiarabiska miljoner köper religiös makt i Sverige

SvD GRANSKAR Eskilstunas största moské räddades i sista sekunden. I september var den nära att bli uppköpt av investerare från Saudiarabien.

– Det var en kupp och de krävde att få ersätta hela styrelsen med saudier, säger imamen Abdalhaqq Kielan från Eskilstuna.

Om inte en lokal företagare köpt moskén hade den kunnat hamna i händerna på religiösa extremister.

Uppdaterad
Publicerad

Det är fredagsbön i Eskilstunas största moské. Trehundra man knäfaller på de röda heltäckningsmattorna och vänder sina ansikten mot den heliga staden Mecka i Saudiarabien. Bredvid dem ligger pojkar och flickor i skolåldern, som följt med sina föräldrar till bönestunden.

Kvinnorna har ett eget rum. De eftersläntrare som inte fått plats i bönesalen knäfaller ute i kapprummet när böneläsarens mässande sång ekar i högtalarna. Många har gått hit på lunchrasten och kommer direkt från jobbet.

Riktningen mot profetens heliga stad, 6 000 kilometer söderut, är markerad på de röda mattorna. Besökare måste vända sig mot höghusen och pizzerian i miljonprogramsområdet Årby när de ber.

Årbymoskén är Eskilstunas populäraste moské, en timmes bilfärd från Stockholm. Församlingen har över 2 000 medlemmar och moskén är fylld till bristningsgränsen.

De moskébesökare som inte får plats i bönesalen knäfaller i kapprummet.
De moskébesökare som inte får plats i bönesalen knäfaller i kapprummet. Foto: Tomas Oneborg

Församlingens egen imam, Abdalhaqq Kielan, får tränga sig in längst bak i salen med sitt paraply under armen när han anländer. Han kastar en blick på kollektlådan i entrén och drar en suck av lättnad, innan han tar av sig skorna utanför bönerummet.

En handfull knöliga hundralappar ligger redan i lådan.

– Det här är första gången på flera år som jag kommit hit till moskén utan att mötas av en trave räkningar och kravbrev på skrivbordet. Det är oerhört befriande, säger Abdalhaqq Kielan efter bönen.

Annons

Han måttar med handen över skrivbordet på sitt kontor för att visa hur höga räkningshögarna brukade vara förut. När läget var som mest akut i somras saknades det två miljoner kronor i kassan och i augusti hotade Kronofogden att sälja huset.

Det var då moskén höll på att kapas med utländska pengar. Och det var då räddningen uppenbarade sig i form av en lokal företagare som köpte loss hela fastigheten för fem miljoner kronor för att stoppa auktionen.

Efter reklamen visas:
Det här är salafism

Därmed löstes också församlingens skulder och nu hyr man istället lokalerna av sin räddare till rabatterat pris.

– Det var en lokal fastighetsägare som ställde upp för oss. Hans pappa har varit väldigt aktiv i församlingen och när han själv hörde talas om våra problem ville han hjälpa till, säger Abdalhaqq Kielan.

Alternativet hade varit att förlita sig på utländska finansiärer. Men då hade Eskilstunas största moské hamnat i händerna på starkt konservativa krafter från Saudiarabien, säger Abdalhaqq Kielan. I värsta fall hos jihadister eller terrorfinansiärer.

Annons
Årbymoskéns hus var ursprungligen en frikyrka som användes av Jehovas vittnen. Församlingen köpte huset 2012.
Årbymoskéns hus var ursprungligen en frikyrka som användes av Jehovas vittnen. Församlingen köpte huset 2012. Foto: Tomas Oneborg

Men spekulanterna från Saudiarabien hörde av sig först. De tog kontakt redan när Kronofogden lade ut moskén till försäljning.

Vi blev kontaktade av en utländsk organisation med säte i London.

– Vi blev kontaktade av en utländsk organisation med säte i London som erbjöd sig att betala vår skuld på två miljoner. I gengäld krävde de att vår styrelse skulle bytas ut mot saudier. Det hade blivit en katastrof, säger Abdalhaqq Kielan.

Hans assistent, moskéintendenten Abdelkrim Deneche, bekräftar bilden:

– Det var ett skriftligt anbud. Mycket seriöst med alla de underskrifter och stämplar som hade behövts för att genomföra affären, säger han.

På ren svenska var erbjudandet utformat som ett anbud man inte tackar nej till. Abdalhaqq Kielan kallar det för ett kuppförsök. I företagsvärlden skulle man ha sagt hostile takeover, och inom loppet av sex år har Årbymoskén i Eskilstuna fått liknande erbjudanden tre gånger – i snitt en gång vartannat år.

Annons

Första gången församlingen fått liknande påstötningar var 2012, när fastigheten skulle köpas första gången.

De utlovade pengarna brukar komma från Saudiarabien eller grannlandet Qatar. De betalas ut via bankkonton i London.

Abdalhaqq Kielan skakar på huvudet när han förklarar varför det var omöjligt att låta saudierna ta över moskén.

– Vi vill ha ett islam som fungerar i Sverige. Vi vill inte ha några konstiga korantolkningar som inte passar här och vi vill inte styras av fanatiker, säger han.

Årbymoskén i Eskilstuna har 2 000 medlemmar.
Årbymoskén i Eskilstuna har 2 000 medlemmar. Foto: Tomas Oneborg

Saudiarabien finansierar redan var fjärde svensk moské, enligt tidningen ETC som granskade de 25 största moskéerna i Sverige för ett år sedan. Utökar man granskningen till att omfatta länder som Qatar, Turkiet, Libyen, Förenade arabemiraten, Iran, Kuwait, Oman och Pakistan har 17 av de 25 moskéerna finansierats med utländska pengar.

Annons

Det rör sig om mångmiljonbelopp som årligen strömmar in från utlandet i svenska föreningar och stiftelser. Men motkraven som följer pengarna har aldrig dokumenterats. Där utgör Eskilstunamoskén ett undantag.

Låt oss därför backa bandet till våren 2015, när salafister från Gävle och Örebro försökte ta över Årbymoskén i Eskilstuna.

1/3

Årbymoskén i Eskilstuna lever på donationer från sina medlemmar.

Foto: Tomas Oneborg
2/3

Koranläsning efter fredagsbönen.

Foto: Tomas Oneborg
3/3

Abdalhaqq Kielan sitter längst bak i bönesalen.

Foto: Tomas Oneborg

April 2015. Församlingen i Eskilstuna sitter med en överbelånad fastighet. När banklånen ska lösas fattas lika mycket som huset är värt.

– Vi fick veta att det kommit hit folk från Qatar i sällskap med folk från moskéerna i Gävle, Västerås och Örebro. De satt på stadshotellet i Eskilstuna och väntade med pengarna som behövdes för att köpa vår fastighet om den skulle säljas på exekutiv auktion, berättar Abdalhaqq Kielan.

Den gången lyckades församlingen i Eskilstuna samla in 300 000 kronor. Det räckte för att lugna banken och stoppa auktionen.

De satt på stadshotellet i Eskilstuna och väntade med pengarna.

Men spekulanterna hann föra över 5,4 miljoner kronor till Eskilstunamoskéns bank innan de förstod att de aldrig skulle få köpa moskén. Därför går det också att se att pengarna kom från ett företag med säte i Saudiarabien, enligt SvD:s källor som haft insyn i affären.

Annons

Exemplet visar hur sårbara små ideella föreningar är om de blir skuldsatta, och någon vill ta över dem med utländskt kapital.

Både Gävle- och Örebromoskéerna hade vid den här tiden kritiserats för att stödja jihadism och krigsresor till Syrien.

– Jag tackar gud för att de inte lyckades. Här hade de fått en lokal nära Stockholm från vilken de kunnat sprida sin lära, säger Abdalhaqq Kielan.

Varför vill någon spendera flera miljoner på att ta över en moské i Eskilstuna?

– Vi ligger strategiskt mitt i Sverige. Tillräckligt långt från Stockholm för att man ska kunna verka obemärkt under radarn. Men närmare huvudstaden än Örebro eller Gävle där det redan finns fanatiska församlingar.

Det som hänt Eskilstuna moské är inte unikt, enligt Mohammad Fazlhashemi som är professor i islamisk teologi vid Uppsala universitet. Den saudiska statsreligionen har bedrivit missionsverksamhet i världen sedan 1970-talet och målet är att lägga under sig så många församlingar som möjligt.

– Det kanske kan tyckas betydelselöst vem som styr över en moské i Eskilstuna. Men detta handlar inte om att kontrollera en moské utan om många. Då får man kontroll över vilken version av islam som sprids. Det är ett sätt att sprida sin lära, säger Mohammad Fazlhashemi.

Annons

Eskilstunamoskéns skulder från 2015 bäddade också för det senaste kuppförsöker i somras. Det var då moskén räddades i sista stund av en lokal företagare.

1/2

Mark Kakai köpte loss moskén från Kronofogden och låter nu församlingen hyra sitt gama hus för 300 kronor i månaden.

Foto: Privat
2/2

Abdalhaqq Kielan har lett församlingen 1985. Nu är han 77 år och låter oftast en gästimam sköta bönestunden.

Foto: Tomas Oneborg

Företagaren som köpte moskén i september heter Mark Kakai och driver två egna fastighetsföretag i Eskilstuna. Hans bolag äger tillsammans ett 30-tal fastigheter i Mälardalsområdet.

Jag ställer inga andra krav på dem än att de ska sköta sig och inte släppa in några extremister.

– Jag var på visningen när Kronofogden skulle hålla exekutiv auktion. När jag hörde talas om moskéns problem kände jag att jag ville hjälpa dem, säger han.

Han har inga andra band till församlingen än sin pappa, som var en flitig moskébesökare.

– Jag går aldrig i moskén själv och ställer inga andra krav på dem än att de ska sköta sig och inte släppa in några extremister. Så länge de håller den delen av avtalet får de hyra för 300 kronor i månaden, säger Mark Kakai.

Hur ska du själv få ekonomi i huset?

– Det finns tomma lägenheter på övervåningen som jag tänker bygga om till kontor och hyra ut till företag. Då går det runt. Man måste komma ihåg att det kommer flera hundra personer till moskén varje vecka. Att den finns kvar är viktigt för många människor.

Församlingen kan idag betala sina skulder med kollektkassan om den vill.
Församlingen kan idag betala sina skulder med kollektkassan om den vill. Foto: Tomas Oneborg

Abdalhaqq Kielan hittar knappt orden när han ska förklara hur tacksam han är mot moskéns nya hyresvärd. Med en hyra på 300 kronor i månaden kan församlingen i princip betala sina räkningar med kollektpengarna.

– Nu kan vi koncentrera oss på det vi vill göra. Vi har länge talat om att starta ett ungdomskafé där vi kan låta barn och ungdomar närma sig religionen på ett naturligt sätt. Ett sätt som fungerar här i Sverige, säger Abdalhaqq Kielan.

Sedan stryker han med handflatan över det tomma skrivbordet och tillägger:

– Vi har en koranskola vi vill utveckla och vi bedriver simskola för kvinnor. Men de senaste åren har nästan bara handlat om skulder och räkningar.

De moskébesökare som inte får plats i bönesalen knäfaller i kapprummet.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 9

Årbymoskéns hus var ursprungligen en frikyrka som användes av Jehovas vittnen. Församlingen köpte huset 2012.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 9

Årbymoskén i Eskilstuna har 2 000 medlemmar.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 9

Årbymoskén i Eskilstuna lever på donationer från sina medlemmar.

Foto: Tomas OneborgBild 4 av 9

Koranläsning efter fredagsbönen.

Foto: Tomas OneborgBild 5 av 9

Abdalhaqq Kielan sitter längst bak i bönesalen.

Foto: Tomas Oneborg Bild 6 av 9

Mark Kakai köpte loss moskén från Kronofogden och låter nu församlingen hyra sitt gama hus för 300 kronor i månaden.

Foto: PrivatBild 7 av 9

Abdalhaqq Kielan har lett församlingen 1985. Nu är han 77 år och låter oftast en gästimam sköta bönestunden.

Foto: Tomas OneborgBild 8 av 9

Församlingen kan idag betala sina skulder med kollektkassan om den vill.

Foto: Tomas OneborgBild 9 av 9