Annons

Saudiexpert: ”Kronprinsen kan vara på väg bort”

Muhammed bin Salman kan vara på väg mot att förlora makten efter mordet på Jamal Khashoggi och svältkatastrofen i Jemen, säger Mellanösternexperten Bitte Hammargren. Samtidigt fortsätter president Donald Trump att uttala sitt stöd för diktaturen i Saudiarabien.

Under strecket
Publicerad

Muhammed bin Salman främre raden till vänster.

Foto: Saudiarabiens pressmyndighet

Muhammed bin Salman främre raden till vänster.

Foto: Saudiarabiens pressmyndighet
Muhammed bin Salman främre raden till vänster.
Muhammed bin Salman främre raden till vänster. Foto: Saudiarabiens pressmyndighet

Turerna fortsätter efter mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi i oktober. I helgen kom uppgifter om att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA anser att är klarlagt att mordet skedde på order av den saudiske kronprinsen Muhammed bin Salman.

USA:s president Donald Trump har hittills avvärjt kritiken mot kronprinsen. På tisdagen skrev han i ett pressmeddelande att USA kommer att fortsätta vara ”en pålitlig allierad” till diktaturen Saudiarabien. Samma tongångar hördes på onsdagen, när Trump på Twitter tackade Saudiarabien för de sänkta oljepriserna.

Samtidigt kräver flera tunga kongressledamöter, även republikaner, en tuffare linje från Trump mot Muhammed bin Salman, som beskrivs som Saudiarabiens de facto-ledare.

Annons
Annons

Reaktionerna efter mordet har lett till spekulationer om kronprinsens framtid. Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), tror att Muhammed bin Salman står inför ett bakslag.

– Kronprinsen är redan något vingklippt, och jag tror att det sannolika är att det fortsätter så. Jag tror inte att det leder till något maktskifte i det korta perspektivet, men det kan hända längre fram, säger hon.

Hon säger att Khashoggi-affären försvagat Muhammed bin Salman. Ett tecken på att hans stjärna kan vara på väg att dala är att prins Ahmed bin Abdul Aziz återvände till Saudiarabien från London i slutet av oktober. Prinsen befann sig i en sorts självvald exil i Storbritannien, och har kritiserat krigföringen i Jemen och motsatte sig utnämningen av Muhammed bin Salman till kronprins.

– Det är svårt att ha insyn, men det faktum att prinsen återvänder från London, måste betyda någonting. Samtidigt sänder Washington dubbeltydiga signaler, säger Bitte Hammargren.

Han har mäktiga fiender med revanschlystnad. Motsättningarna inom kungahuset är djupa.

Efter att Muhammed bin Salman utsågs till kronprins sommaren 2017 inleddes utrensningar där makten alltmer samlades i kronprinsens egna händer. Omvälvningarna har skapat splittringar inom det saudiska kungahuset som gör Muhammed bin Salmans framtid blir mer osäker, säger Bitte Hammargren.

– Han har mäktiga fiender med revanschlystnad. Motsättningarna inom kungahuset är djupa, säger hon.

USA har länge haft nära relationer till Saudiarabien och hållit diktaturen under sina vingar. Bitte Hammargren tror att Trumps vurmande för landet grundar sig på politisk opportunism och att presidenten hoppas kunna visa att de två ländernas samarbete leder till nya arbetstillfällen i USA och ett fortsatt sänkt oljepris.

Annons
Annons

Hade reaktionen från USA varit annorlunda om Hillary Clinton blivit president?

– Hillary Clinton var en demokratisk hök på många sätt, men jag tror att hon hade legat närmare Obamas politik och hållit kvar vid Iranavtalet, vilket Iran lever upp till enligt FN:s atomenergiorgan. Hon hade inte brutit upp avtal på det vis som Trump gör och inte banat väg för en sådan äventyrlig person som Muhammed bin Salman.

Ett annat mörkt kapitel som förknippas med Saudiarabiens kronprins är den humanitära katastrofen i Jemen. 2015 beslutade Muhammed bin Salman, som redan då var landets försvarsminister, att Saudiarabien skulle ingripa militärt i inbördeskrigets Jemen för att driva bort de så kallade huthi-rebellerna, som tagit makten i landet.

Kriget är en enorm belastning för kronprinsen eftersom hans mål var att det skulle bli ett bli blixtkrig.

Enligt bedömare har Saudiarabiens fokus varit att tvinga fram en seger genom att försätta Jemens befolkning i en svältsituation. Efter tre och ett halvt års intervention utspelar sig nu en av världens värsta humanitära kriser i Jemen, där 14 miljoner människor riskerar att svälta ihjäl enligt FN.

På onsdagen kom nya siffror från Rädda barnen om att 85 000 småbarn svultit ihjäl i Jemen de senaste tre åren.

– Kriget är en enorm belastning för kronprinsen eftersom hans mål var att det skulle bli ett bli blixtkrig, säger Bitte Hammargren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons