Annons

Krisen oroar Wallenberg: ”Bekymmersamt”

Tonläget trappas upp när det gäller försvinnandet av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Nu kommenterar Marcus Wallenberg händelsen för första gången.

Även telekomjätten Ericsson, stora i Saudiarabien, följer händelseutvecklingen noga.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Marcus Wallenberg säger att läget är bekymmersamt. Till höger: Sista kända bilden på Jamal Khashoggi när han kliver in på saudiska konsulatet i Istanbul.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Vad har hänt med den försvunne journalisten?

Sent på måndagen kom en uppgift om att Saudiarabien, enligt CNN:s källor, är på väg att berätta att Khashoggi dog under ett förhör. Men innan dessa uppgifter bekräftas är gåtan om vad som hände inne på Saudiarabiens konsultat i Istanbul för snart två veckor sedan ännu olöst. Reaktionerna på Jamal Khashoggis försvinnande, och kraven på Saudiarabien, växer dag för dag.

Marcus Wallenberg är orolig för vad som har hänt den saudiska journalisten:

– Det är bekymmersamt och vi följer utvecklingen, säger han till SvD.

Marcus Wallenberg är ordförande i SEB och Saab. Båda bolagen har stora intressen i Saudiarabien. Han är även ordförande i svensk-saudiska affärsrådet.

Saudiarabien är i dag ett av Sveriges prioriterade exportländer. Sveriges export uppgick förra året till 9,2 miljarder kronor. Svenska företag i landet är bland annat Ericsson, Ikea och ABB.

På måndagen diskuterades ärendet när EU:s utrikesministrar hade sitt möte i Luxenburg. EU:s utrikeschef Federica Mogherini var tydlig i sin kritik:

– Vi förväntar oss öppenhet och full klarhet från de saudiska myndigheterna, sade hon.

Annons
Annons

Marcus Wallenberg säger att läget är bekymmersamt. Till höger: Sista kända bilden på Jamal Khashoggi när han kliver in på saudiska konsulatet i Istanbul.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

Utrikesminister Margot Wallström är inne på samma linje:

– Man måste göra en ordentlig undersökning och sedan redovisa vad som har hänt.

EU kommer inte, som USA, skicka något sändebud till Saudiarabien, men betonar sitt stöd för den amerikanska linjen.

Marcus Wallenberg säger att läget är bekymmersamt. Till höger: Sista kända bilden på Jamal Khashoggi när han kliver in på saudiska konsulatet i Istanbul.
Marcus Wallenberg säger att läget är bekymmersamt. Till höger: Sista kända bilden på Jamal Khashoggi när han kliver in på saudiska konsulatet i Istanbul. Foto: Claudio Bresciani/TT

Den senaste dagarna har såväl frankrikes president Emmanuel Macron som USA:s president Donald Trump uttalat sig om försvinnandet och krävt klarhet.

Ericsson är det största svenska företaget i Saudiarabien. Bolaget kommer med kvartalsrapport på torsdag.

– Ericsson har noterat rapporteringen kring Jamal Khashoggis uppseendeväckande försvinnande, säger Peter Olofsson, presschef på Ericsson.

Han fortsätter:

– Vi har kunder och verksamhet i de flesta av länderna i Mellanöstern inklusive Saudiarabien. För närvarande har Ericsson inte vidtagit några specifika åtgärder med anledning av händelserna kring Jamal Khashoggi.

Efter reklamen visas:
Uppgift: Saudiarabien nära att erkänna

Även ABB meddelar man bevakar händelseutvecklingen i ärendet.

Patrick El-Cheikh, generalsekreterare på svensk-saudiska affärsrådet betonar att man i det här läget först och främst är oroad över vad som hänt Jamal Khashoggi.

– Så är det alltid när det finns misstankar om övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter. Men i dagsläget vet vi faktiskt inte mycket om vad som har hänt.

Kan det påverka affärsklimatet och viljan att göra affärer med Saudiarabien?

– Den risken finns alltid. Skulle ärendet växa ytterligare och leda till eventuella sanktioner mot Saudi skulle det slå direkt mot svenska företag och alla andra företag som gör affärer i landet, säger Patrick El-Cheikh, som tidigare varit chef för Business Swedens kontor i huvudstaden Riyadh.

Han tvekar inte när han beskriver situationen som mycket prekär. Tonläget har eskalerat de senaste dagarna och ord står mot ord när det gäller vad som egentligen har hänt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons