Annons

Saudiskt löfte lyfter oljepriset

Saudiarabien drar ned på oljeproduktionen för att anpassa utbudet till coronakrisen. Arkivbild.
Saudiarabien drar ned på oljeproduktionen för att anpassa utbudet till coronakrisen. Arkivbild. Foto: GUSTAVO FERRARI AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Oljepriset stiger sedan Saudiarabien oväntat gått ut med ett ensidigt åtagande om att dra ned oljeproduktionen i juni för att dämpa det globala överutbudet på olja. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad stiger omkring en halv procent och börjar närma sig 30 dollar per fat.

Priset kan jämföras med ett bottennapp på under 16 dollar per fat i slutet av april, när Saudiarabien och Ryssland i skuggan av coronakrisen bedrev ett priskrig på den internationella oljemarknaden vilket fyllde på oljelagren till bristningsgränsen på många håll.

Amerikansk råolja följer med uppåt och lyfter 1 procent till 24:40 dollar per fat, vilket kan jämföras med negativa priser när oljepriskriget rasade som värst.

Saudiarabien har under natten till tisdagen utlovat en nedskärning av oljeproduktionen med en miljon fat per dag i juni, vilket innebär att landet då ska ha dragit ned produktionen med 7,5 miljoner fat eller nästan 40 procent sedan april i år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons