Annons

SBAB sätter stopp – för många ansökningar

”Tack och förlåt – tyvärr går det inte att flytta ditt bolån till oss just nu.” Det meddelandet möter kunder som vill flytta sina bolån till SBAB.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1
Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1
Foto: Anders Wiklund/TT

SBAB har slagit i kapacitetstaket. Det säger bankens vd Klas Danielsson till SvD.

– Vi har aldrig fått så många bolåneansökningar. Under en kort period kan vi därför inte ta emot fler ansökningar från kunder som vill byta bank till oss. Det är en fantastiskt angenäm situation.

Har ni ont om personal att hantera ärendena?

– Vi har så mycket personal som vi mäktar med att ta in. Det tar sex månader från anställning till att få hantera bolåneansökningar. 

Har ni förlorat personal?

– Nej. Det är ett sådant otrolig efterfrågan på våra tjänster. 

Under fjolåret växte SBAB kraftigt på bolånemarknaden. Nästan var femte bolån togs i statens bank. Men året började annorlunda och SBAB fick i stället se kunder lämna banken.

– Vi hade kunder som fick ett bättre erbjudande någon annanstans. I februari justerade vi våra räntor och då slutade våra kunder att lämna oss, och vi fick fler ansökningar på nya kunder.

Vilken bank gick era kunder till?

– Det var väldigt väl spritt. Nästan alla aktörer som hade speciella kampanjer och agerar nu på ett mycket aggressivare sätt än vad som har kännetecknat branschen under de senaste åren.

Klas Danielsson menar alltså att konkurrensen på bolånemarknaden har hårdnat betydligt. Men han tror inte på ännu lägre boräntor.

Kommer ni sänka er bolåneräntor ytterligare?

– Jag tror att bolåneräntorna ligger på en nivå där branschen som helhet börjar känna att lönsamheten går ner. Jag är tveksam till att boräntorna kommer att gå ner från de här nivåerna. 

Betyder det att ni kommer tjäna mindre pengar på bolånen framöver?

– Ja, så är det, säger Klas Danielsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons